De Europese beurzen zijn vandaag de hele dag in het groen gebleven en sloten af op het hoogste peil van de dag.

De aandelenmarkten blijven de stemmingspieken en -dalen in hoog tempo afwisselen. De toenemende geluiden over een grote herkapitalisering van de Europese banken zorgden gisteren en vandaag weer voor hoop. Zo liet de Duitse bondskanselier Angla Merkel verstaan dat de banken extra kapitaal zullen krijgen als dat nodig is. Merkel ontmoette vanmiddag IMF-topvrouw Christine Lagarde, wat erop wijst dat er aan concrete oplossingen wordt gewerkt.

Ook de redding van Dexia - ook al is die negatief voor de Dexia-aandeelhouders zelf - wordt als een positief signaal gezien, en een bewijs dat de overheid geen banken failliet wil laten gaan.

Een beetje teleurstelling was er wel over de beslissing van de Europese Centrale Bank om de rente onveranderd te laten op 1,5%. Maar dat werd gecompenseerd door de beslissing van de ECB om de geldkraan voor de Europese banken wijd open te zetten, om zo een bankencrisis te vermijden. De ECB vergaderde vandaag voor de laatste keer onder het voorzitterschap van Jean-Claude Trichet.

De Bel20 ging in Brussel vlotjes hoger en boekte, na een tijdelijke terugval in de vroege namiddag, een mooie winst van 2,16% op 2.155 punten. De grote verliezer is natuurlijjk Dexia, dat 17% verloor nadat het in de ochtend met 6% was gestegen. Het aandeel was de speelbal van speculanten die proberen te gokken op de uitkomst van de onderhandelingen over de liquidatie van Dexia. Kort na 16 uur werd de notering dan geschorst op vraag van de beurstoezichthouder FSMA. 

KBC was vandaag in zeer goede doen. Het aandeel profiteert van het algemene beursherstel, maar mogelijk ook van de verwachting dat ze een deel van de activiteiten en klanten van Dexia naar zich toe zal kunnen trekken. Het aandeel sloot ruim 10% hoger.

Conjunctuurgevoelige aandelen als Nyrstar en Umicore stegen met meer dan vijf procent, maar de staalverwerker Bekaert moest alweer bijna drie procent inleveren. Dat heeft mogelijk te maken met  zeer slechte cijfers over de automarkt in Braziliê, waar Bekaert actief is.

Volg de beurzen in real time op Chi-X Europe. Exclusief op www.standaard.biz/chi-x