Nieuwe aanwijzingen dat kometen water naar aarde brachten
de komeet hartley Foto: afp
De Europese ruimtetelescoop Herschel heeft water gevonden in een komeet met dezelfde chemische samenstelling als het water op de aarde. Dat heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA donderdag meegedeeld. De ontdekking staaft de theorie dat kometen het grootste deel van het water naar onze planeet brachten.

Wetenschappers van het Max-Planck Instituut voor Onderzoek van het Zonnestelsel bekeken met de Nederlandse HIFI-camera de komeet Hartley-2 die in november vorig jaar in de buurt van de aarde kwam. Het ijs op de 'staartster' bleek vrijwel dezelfde scheikundige samenstelling te hebben als het water in onze oceanen.

Vooral de verhouding tussen de moleculen waterstof en deuterium, de zwaardere vorm van waterstof, bleek overeen te komen. Het is de eerste keer dat water met die chemische samenstelling in een komeet wordt aangetroffen.

De gelijke 'vingerafdruk' kan erop wijzen dat het komeetijs en het aardse water dezelfde oorsprong hebben. Dat zou de ijzige Kuipergordel kunnen zijn, waar Hartley-2 is ontstaan. Die Kuipergordel is een grote verzameling komeetachtige brokstukken voorbij de dwergplaneet Pluto.

Tot nu toe dachten wetenschappers dat het water op de aarde van asteroïden afkomstig was.Slechts 10 procent zou met kometen zijn meegekomen. Nu blijkt dat het aandeel van kometen veel groter te zijn geweest . Ons water heeft ooit bestaan uit door de ruimte reizende gigantische ijsbergen. Kometen bestaan namelijk voor ongeveer 90 procent uit bevroren water. Wetenschappers vermoeden dat het water via talrijke kleine kometen op aarde terechtgekomen is.