Moeder van Annick stort in
Moeder van Annick Van Uytsel (rechts) Foto: BELGA
Martine Vanhoudt, de moeder van Annick Van Uytsel, die een hyperventilatieaanval kreeg in de assisenzaal tijdens het proces Janssen, woonde donderdagnamiddag de zitting niet meer bij. Zij kreeg de nodige zorgen van het ziekenwagenpersoneel, maar besliste daarna naar huis te gaan om te rusten.

Vanhoudt raakte overmand door emoties en stortte in, waarna de zaalwachter haar buiten droeg. Ook de vader van Annick bleef weg. De broer van Annick en een viertal andere familieleden zaten wel nog in de zaal.

Moeder Van Uytsel stortte in tijdens de getuigenis van professor en toxicoloog Jan Tytgat. Kort daarvoor deed een geïrriteerde Janssen een aantal uitspraken op het einde van de getuigenis van wetsdokter Wim Van de Voorde over de lijkschouwing op Annick Van Uytsel. Janssen begon toen te discussiëren met openbaar aanklager Patrick Boyen.

Boyen wilde van Janssen weten of er nu een schermutseling met Annick geweest was in zijn woning, omdat de wetsdokter geen letsels van een schermutseling had teruggevonden.

'Ik weet niet hoe u een schermutseling interpreteert. Ik wilde haar tegen houden. Ik heb gezegd dat we op de overloop lagen. Ik heb niet verklaard dat ik haar geslagen heb of iets dergelijks', zei Roland Janssen.

'Hoe kan ik mij hier verdedigen?'

'U vraagt aan de wetsdokter ook of ik haar al staande geslagen zou hebben. U bent er een verhaal van aan het maken. U ondervraagt hem over hypothesen die ik zelfs niet verkaard heb. Hoe kan ik mij hier verdedigen? Dan houdt het voor mij op', aldus Janssen.

'Neen, we proberen de waarheid te achterhalen', repliceerde Boyen, die ook wilde weten vanwaar de hamer kwam, waarmee Janssen Annick op het hoofd had geslagen. 'Ik heb dat al verklaard aan de voorzitter. Ik zat toen in een verbouwing', reageerde Janssen.

Foto's zorgvuldig geselecteerd

De wetsdokter had zijn powerpointpresentatie met foto's zo samengesteld dat hij in de mate van het mogelijke rekening had gehouden met de gevoelens van de nabestaanden.
Het pakket, dat op 3 mei 2007 uit het Albertkanaal in Lummen werd gevist, was met een betonblok van 14,5 kilo verzwaard.

'Het lichaam was verpakt in propexdoek, een blauw dekzeil en vuilniszakken. Het lichaam was gewenteld in het blauwe zeil. Er zat in het pak geen druppeltje bloed en het lichaam vertoonde geen lijkvlekken. Na de dood was het bloed vooral uitgezakt naar het hoofd, dat een scheurwonde vertoonde boven het linkeroor. Het lichaam was zeer grondig gereinigd. Wij moeten soms zuurstofwater gebruiken om bloed weg te krijgen bij lichamen op de autopsietafel. Na het overlijden is het lichaam zeer snel ingepakt. Annick moet wel nog enkele uren geleefd hebben na haar ontvoering', aldus Van de Voorde.

Niet zwaar dronken

Bij Annick werd een alcoholopname vastgesteld, maar ze moet zeker niet zwaar dronken geweest zijn. Omdat ze een tijd in het kanaal lag, kon een exacte hoeveelheid alcohol moeilijk bepaald worden.

Annick had ook vingertopkneuzingen aan de binnenkant van de rechterbovenarm. 'Het is mogelijk dat hij haar vastgegrepen heeft', aldus de wetsdokter, waarbij Janssen haar van de fiets sleurde. Dat staat haaks op de nieuwe verklaring van Janssen, dat Annick vrijwillig met hem zou zijn meegegaan.

Op een driedimensioneel beeld was de duidelijke indeuking van haar schedel te zien. 'Met een stomp voorwerp zijn twee tot drie slagen toegebracht met grote kracht en snelheid. De lattenbijl, die gevonden is in een weide, kan het daadwapen geweest zijn', aldus de wetsdokter.

Tijdens de uiteenzetting keek Janssen naar de beelden en fluisterde geregeld iets in het oor van zijn raadsman.

Vader Shana niet aanwezig

Opvallende afwezige vandaag was Johan Appeltans, de vader van Shana. Dinsdagavond liet Appeltans verstaan dat het hem allemaal te veel werd. Hij kon de opgestapelde spanning niet langer aan. Vandaar ook dat hij zich niet meer kon beheersen toen de geheime vriendin van Ronald Janssen vertelde over de spanningen tussen haar en de familie Appeltans. Het leidde tot een incident, waarbij voorzitter Michel Jordens Johan Appeltans streng tot de orde riep.