MR-voorzitter Charles Michel pleit ervoor het deel van het inkomen dat vrijgesteld is van belasting te verhogen. Daardoor zou elke belastingplichtige jaarlijks 500 euro netto meer zou overhouden. Dat moet het verschil met een werkloosheidsuitkering meer in de verf zetten. Dat zegt Michel donderdag in een interview met La Dernière Heure.

Nu het eindpunt van de communautaire onderhandelingen stilaan in zicht komt, mogen de onderhandelaars zich voor de begrotingsdiscussie beginnen opwarmen. MR-voorzitter Michel heeft alvast een aantal pistes uitgedokterd.

Naast de belastingvermindering met 500 euro, schuift Michel een belastingverlaging voor bedrijfsleiders van kmo’s. Er is sprake van 5.000 euro per jaar voor de eerste drie aanwervingen. Ook heeft Michel het over de snelle verhoging van de leeftijd voor brugpensionering tot 62 jaar, een daling van de wettelijke groeinorm van de uitgaven in de gezondheidszorg van 4,5 naar 2 procent en de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen.

Hij is niet meteen te vinden voor een miljonairstaks. Michel verdedigt ook het systeem van de notionele intrestaftrek, maar is niet gekant tegen aanpassingen ten voordele van de kleine en middelgrote ondernemingen.

Aan inkomstenzijde zou Michel er geen graten in zien te raken aan de accijnzen op tabak, alcohol en brandstoffen. Wel benadrukt hij zijn voorstel om de levensstandaard van de overheid tegen het licht te houden en de strijd met verspilling aan te gaan. Dat zou 500 miljoen euro kunnen opleveren, luidt het.