Alternatief plan met beursnotering voor Dexia Bank België
Het nieuwe scenario werd bedacht door Arco, de holding van de christelijke arbeidersbeweging, en de Gemeentelijke Holding. Foto: belga
Arco, de holding van de christelijke arbeidersbeweging, en de Gemeentelijke Holding hebben een alternatief uitgewerkt voor de toekomst van de bank Dexia. Volgens De Tijd zou het plan inhouden dat Dexia Bank België een beursnotering krijgt.

Het nieuwe scenario werd bedacht door Arco, de holding van de christelijke arbeidersbeweging, en de Gemeentelijke Holding. Samen hebben ze 28 procent van de groep in handen. Het alternatieve project krijgt de steun van de gewesten, die ook in het kapitaal van Dexia zitten. Zij hebben het plan woensdag voorgesteld aan ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) en minister van Financiën Didier Reynders (MR).

Volgens de voorstellen zouden de aandeelhouders van Dexia-groep voor elk aandeel een aandeel van Dexia Bank België krijgen, die dan een aparte beursnotering zou krijgen. Op die manier verliezen de aandeelhouders de bank niet en blijft de instelling verankerd in België. Sommigen hebben het al over het ’nieuwe Gemeentekrediet’.

Nadeel is wel dat de Fransen in dit scenario aanwezig blijven in het kapitaal van de Belgische bank. Zij bezitten via CDC, CNP en de Franse regering 26,3 procent van Dexia. Dankzij de beursnotering zou het voor hen wel makkelijker worden om naderhand hun aandelen te verkopen, bijvoorbeeld aan de Belgen.

Intussen wordt ook verdergewerkt aan andere pistes, die al eerder uitlekten: de oprichting van een vehikel voor de financiering van de lokale besturen in Frankrijk rond Dexia Crédit Local, de verdere verkoop van Dexia-onderdelen, en het verlenen van waarborgen voor de Bad Bank door de Belgische en de Franse overheid. De precieze details daarvan moeten nog verder onderhandeld worden.