'Zielig dat De Wever gelijk probeert te halen op kap van allochtone Vlamingen'
MR-voorzitter Charles Michel Foto: belga
MR-voorzitter Charles Michel heeft in het RTBF-programma Matin Première zwaar uitgehaald naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. Ook voor Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A) kunnen de uitspraken van De Wever niet door de beugel.

Michel kwam even terug op de reactie van Bart De Wever op het akkoord rond de gerechtelijke splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. De Wever had zich gisteren de vraag gesteld of er nu ook Marokkaanse magistraten zouden komen in Borgerhout of Turkse in Gent.

Volgens Michel is die uitspraak 'zielig racistisch'. 

Ook voor Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A) kunnen de uitspraken van De Wever niet door de beugel. "Het is zielig dat De Wever zijn gelijk probeert te halen op kap van de Vlamingen van allochtone afkomst. De Wever toont zich een slecht verliezer. De ware aard van de partij komt naar boven", aldus Idrissi in een reactie aan Belga.

Na het akkoord over de gerechtelijke splitsing van BHV had De Wever zich de vraag gesteld of er nu ook Marokkaanse magistraten zouden komen in Borgerhout of Turkse in Gent. MR-voorzitter Charles Michel bestempelde die uitspraak als "zielig racistisch".

Ook sp.a-politica Idrissi vindt dat De Wever te ver is gegaan. "Het discours van De Wever is er op gericht om mensen een etiket op te plakken en ze vervolgens tegen elkaar op te zetten", aldus Idrissi.

De kritiek en het woordgebruik van de N-VA begint een aantal mensen in de Vlaamse meerderheid (CD&V, SP.A, N-VA) duidelijk op de heupen te werken. Zo liet Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) woensdag bijvoorbeeld verstaan dat het betoog van de N-VA steeds "demagogischer" wordt en steeds minder inhoud bevat.

Daarnaast waarschuwt Michel Doomst (CD&V) de N-VA ervoor dat de lijn met het Vlaams Belang begint te vervagen. Zo worden zelfs "de ’eigen volk eerst’-termen niet geschuwd", betreurt Doomst op zijn blog.