De mede-oprichter en voorzitter van Microsoft, Bill Gates, zegt in een e-mail dat hij Steve Jobs “enorm zal missen”.

“Voor diegenen van ons die het geluk hadden om met hem te werken, is het een ongelooflijk grote eer geweest”, schrijft Gates in een gemailde verklaring. De Microsoft-topman gebruikt letterlijk de woorden ‘insanely great’ (waanzinnig groot) die Jobs zelf heel vaak in de mond nam als hij zijn enthousiasme over iets wilde uitdrukken.

"De wereld heeft zelden mensen gezien die een even diepe impact hadden als Steve, en waarvan de gevolgen voelbaar zullen zijn voor vele komende generaties", zegt Gates.

Gates is 55 jaar oud, Jobs was er 56. Beide mannen werden de grote boegbeelden van de computerindustrie toen die in de jaren ‘70 en ’80 tot volle bloei kwam. Ze waren soms zakenpartners en werden zelfs verre persoonlijke vrienden, maar de laatste jaren waren ze vooral felle zakelijke concurrenten. Die vriendschap verklaart dat ze soms wel eens scherpe dingen konden zeggen over elkaars bedrijven en producten, zonder dat ze het elkaar persoonlijk kwalijk namen.

"Steve en ik ontmoetten elkaar voor het eerst bijna 30 jaar geleden, en we zijn collega's, concurrenten en vrienden geweest gedurende meer dan de helft van ons leven", zegt Gates. "Ik ben werkelijk bedroefd om het nieuws van zijn dood. Melinda (de vrouw van Gates, red.) en ik maken onze oprechte deelneming over aan zijn familie en vrienden, en aan iedereen die Steve geraakt heeft via zijn werk."

In de video ziet u een openhartig discussiegesprek tussen Jobs en Gates op de conferentie All Things Digital 5, in 2007. Beide mannen blikken er terug op hun begindagen, hun samenwerking en hun rivaliteit.