Bij voedingsbedrijf Pauwels Sauzen uit Oelegem (Ranst) blokkeren de stakende arbeiders alle toegangspoorten. Daardoor kunnen ook de bedienden er niet meer in. Dat zegt Yvan De Jonge van het ABVV. De actie volgt volgens de vakbondsman op een provocatie van de directie, die mensen zou hebben opgebeld om donderdag tegen extra betaling alsnog aan het werk te gaan.

'Onaanvaardbaar', zegt De Jonge van de socialistische vakbond. 'Er waren overigens geen werkwilligen. Bovendien zijn een aantal machines in revisie en is er geen productie ingepland. Dit doet men louter om de staking te breken.' Een arbeider liet weten aan de redactie dat er toch een vijftiental werkwilligen waren.

Nog volgens De Jonge zijn woensdag twee vaste medewerkers en een uitzendkracht onmiddellijk ontslagen: 'De werkgever beschuldigt hen van sabotage van het waterzuiveringsstation, maar voert geen bewijzen aan.'

'Sfeer is grimmig'

Machtsmisbruik noemt de vakbondsman het, die er nog op wijst dat het personeel woensdag verplicht werd op het fietspad post te vatten in plaats van op de parking, 'wat in deze drukke straat levensgevaarlijk is'. Er worden donderdagochtend ook afgevaardigden uit andere voedingsbedrijven verwacht aan de poort.

Overleg met de directie is er intussen niet, zegt De Jonge nog, al staat de vakbond daarvoor open. 'De sfeer is grimmig', luidt het.

Bij Pauwels Sauzen legden de arbeiders dinsdag spontaan het werk neer na het ontslag van een vakbondsafgevaardigde. Het zou al de vijfde vakbondsafgevaardigde zijn in vier jaar voor wie Pauwels Sauzen met ontslag dreigt.

Bij Pauwels Sauzen, dat onder meer mayonaises, ketchup en pastasauzen produceert, werken ongeveer 150 mensen.