Alcoholslot één jaar na wet eindelijk in gebruik
Foto: Nederlandse Freelancers
Wie nu veroordeeld wordt tot een alcoholslot, zal er ook daadwerkelijk één krijgen. Het eerste geijkte 'moedertoestel' is - één jaar nadat over de wet gestemd werd - goedgekeurd. 'Eindelijk hebben we een nieuw wapen om het aantal verkeersdoden terug te dringen', zegt minister van Economie Vincent Van Quickenborne.

Nadat de wet vorig jaar werd goedgekeurd, leek het er even op dat het alcoholslot nooit tot in de auto van veroordeelde alcoholisten zou geraken, staat in Het Laatste Nieuws. 'Dat komt omdat er nogal veel tijd in de ijking werd gestoken', luidt het op het kabinet van de minister. 'Het moederslot moest in alle omstandigheden getest worden - warm, koud, droog, nat - om zeker te zijn dat de resultaten ultrajuist zijn.'

De firma Dräger heeft een perfect gehomologeerd toestel dat in de auto's ingebouwd kan worden. De bestuurder moet in het "slot" blazen voor het vertrek. Indien het alcoholpercentage hoger is dan 0,5 promille zal de auto niet starten.

Kostprijs: 1.500 euro

De kostprijs bedraagt rond de 1.500 euro, te betalen door de veroordeelde. 'Na de vette boetes en de strenge alcoholcontroles is dit het derde wapen in de strijd tegen de dodelijke ongevallen. Ik verwacht er veel van en hoop op een nieuwe stevige daling van het aantal verkeersdoden', zegt Van Quickenborne.

Het kabinet van de minister stelt dat het alcoholslot vooral onverbeterlijke alcoholisten zal straffen. 'Zij die ondanks de intrekking van hun rijbewijs gewoon door blijven rijden, krijgen nu een absolute grendel aangemeten.'