De Turkse vrouw die in de school in Lommel werkt, geef er geen les. Ze werk enkel ondersteunend. Ze staat nooit alleen voor de klas, maar wel samen met een leerkracht. Volgens de krant Het Laatste Nieuws spreekt de vrouw geen Nederlands, enkel Turks en Engels.

De juf kwam er op vraag van de Turkse gemeenschap, schrijft Het Laatste Nieuws donderdag. Zij wilden dat hun kleuters in hun moedertaal opgevangen konden worden. Daarom stelden ze voor om zelf een Turkse juf te zoeken én te betalen.

Basisschool Sint-Jan, met zo'n twintig Turkse kleuters, zag dat wel zitten. 'De meeste Turkse kleuters kennen geen woord Nederlands als ze op school aankomen. Doordat ze veel dingen niet begrijpen, lopen ze een grote leerachterstand op. En die achterstand blijft hen de hele schoolloopbaan achtervolgen. Dat hopen we weg te werken door hen in het begin verder te helpen in hun thuistaal', zegt directeur Huijsmans.

Maar, zo wordt donderdagmiddag gezegd, de vrouw geeft geen les in de school. Ze werkt alleen maar samen met andere leerkrachten om hen te helpen bij het begeleiden van Turkse leerlingen, maar ze staat nooit alleen voor de klas. 'Zo voelen de kinderen die thuis geen woord Nederlands geleerd hebben zich veiliger', zegt directeur Danny Huijsmans van de Lommelse school.

Professor Taalontwikkeling Koen van Gorp (KULeuven) juicht dit project toe. 'Al ons onderzoek hiernaar toont inderdaad aan dat het beter is om kinderen eerst hun thuistaal goed aan te leren. Om een goede basis op te bouwen voor andere talen.'

Minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) heeft geen probleem met het feit dat de Turkse juf meehelpt in de klas, zegt hij. Elders in het Vlaamse onderwijs zijn nog gelijkaardige gevallen. Smet beandrukt dat hij er wel problemen mee zou hebben als zou blijken dat de vrouw wel alleen voor de klas zou staan.