Wie het slachtoffer is van een onterechte beslissing van de overheid krijgt voortaan veel sneller een schadevergoeding. Daarvoor wordt de bevoegdheid van de Raad van State uitgebreid. De regeringsonderhandelaars hebben daar in stilte een akkoord over gesloten, schrijft De Tijd donderdag.

De Raad van State mag nu alleen de beslissing van de administratie vernietigen. Voor een schadevergoeding moet men nog naar de burgerlijke rechtbank stappen. In de toekomst zal de Raad van State ook meteen oordelen over het herstellen van de schade. Dat moet jarenlange procedures drastisch inkorten en de rechtbanken ontlasten.

Volgens De Tijd valt de impact van de maatregel op de procedures voor de Raad van State niet te onderschatten. De krant verwijst naar ambtenaren die naast een promotie hebben gegrepen, procedures tegen bouw- en milieuvergunningen, ondernemingen die onterecht een overheidscontract hebben misgelopen of inwoners die door hun gemeente worden onteigend. Door de grondwetswijziging die de regeringsonderhandelaars beogen, kan iedereen meteen schadeherstel bekomen.

"Als deze hervorming erdoor komt, betekent dat een enorme verandering voor de Raad van State", reageert Luc Hellin, de woordvoerder van de Raad van State. "Het zal ons systeem van rechtspraak omgooien. Wij zijn het niet gewoon om te oordelen over schadevergoedingen. De burgerlijke rechters hebben daar vaste tarieven voor. Wij zullen van nul moeten beginnen."