De raad van bestuur van Dexia blaast zaterdag in de Franse hoofdstad Parijs verzamelen om zich te buigen over de splitsing van de noodlijdende Frans-Belgische bank. Dat meldden diverse bronnen dicht bij het dossier woensdagavond aan het persagentschap Reuters.

Brussel en Parijs moeten deze week de opsplitsing van Dexia finaliseren. De Franse overheidsbedrijven La Poste en Caisse des Depots et Consignations (CDC) zouden samen de Dexia-activiteiten in Frankrijk willen overnemen. De Franse regering zou volgens Le Figaro donderdag meer details bekendmaken over de reddingsplannen.

De beslissing van het Belgische kernkabinet van dinsdagavond biedt garanties voor het voortbestaan van een sterke Dexia Bank België en een "bad bank". In die "bad bank" zitten volgens premier Yves Leterme geen rommelkredieten, maar vorderingen op lange termijn die goed zullen opbrengen.

Leterme benadrukte woensdagmiddag nog dat Dexia Bank België een gezonde bank is. Het probleem was dat de groep met een pak langlopende leningen zat die niet meteen te gelde gemaakt konden worden. De overheid kan echter wel wachten tot die leningen aflopen. Ze zullen volgens Leterme goed opbrengen.

België en Frankrijk moeten het nog eens geraken over de verdeling van de garantie. Dat België voor twee derde van de waarborg zou opdraaien zoals in 2008, is voor de Belgische premier uitgesloten.

Volgens diverse bronnen zouden de onderhandelingen tussen Parijs en Brussel over de toekomst van Dexia donderdag voort worden gezet en niet langer dan enkele dagen duren.