Ruim negen op de tien gemeentebesturen behouden het vertrouwen in Dexia. Dat blijkt uit een rondvraag van Gazet van Antwerpen in de provincie Antwerpen, het Waasland en een deel van Vlaams-Brabant. Uit een rondvraag van Het Belang van Limburg blijkt dat ook Limburgse gemeenten niet van plan zijn om hun geld bij Dexia weg te halen of hun aandelen te verkopen.

Alleen Bonheiden, Kalmthout, Lokeren en Moerbeke hebben de jongste tijd geld weggehaald bij Dexia. "Het gaat om 300.000 euro. Voor een kleine gemeente is dat een aanzienlijk bedrag", zegt Thierry Walbrecht (Open Vld), schepen van Financiën in Moerbeke.

Toch zijn deze vier gemeenten een uitzondering, want alle andere besturen houden de hand van Dexia stevig vast. "De bank nu in één klap laten vallen, zou onverantwoord zijn", zegt Johan Leysen (CD&V), burgemeester van Balen.

"Als alle gemeenten dat doen, volgt er een crash van de bank", stelt Kristl Strubbe (Open Vld), de Mechelse schepen van Financiën. De stad Antwerpen, die 141 miljoen euro bij de bank heeft ondergebracht, maakt zich geen zorgen.

Heel wat Limburgse gemeenten hebben geld geparkeerd op rekeningen van het vroegere Gemeentekrediet, maar ze zijn niet van plan dat er af te halen. Volgens bijna alle burgemeesters zou zo’n actie een precedent scheppen en geen vertrouwen wekken bij de particuliere klanten.

Alleen de Voerense burgemeester Huub Broers geeft toe dat er al gesprekken waren met andere banken om de Voerense gemeentefinanciën naar hen door te sluizen.