Sarah Palin verkiest gezin boven presidentsverkiezingen
Foto: reuters
Sarah Palin is geen kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2012. Dat heeft de Republikeinse politica woensdag aangekondigd. Palin zegt zich te willen wijden aan haar gezin.

In een brief aan haar aanhangers schrijft Palin dat zij en haar man Todd zich willen wijden 'aan God, ons gezin en ons land' en dat ze daarom 'na lang nadenken' besliste zich niet kandidaat te stellen. 'De komende weken zal ik mee de strategie bepalen om de huidige president te vervangen, de Republikeinen de Senaat te laten heroveren en de Kamer te behouden.'

In de 'Mark Levin Show' legde Palin uit dat de beslissing haar nieuwe mogelijkheden biedt. 'Door je niet kandidaat te stellen, ben je ongebonden en kan je juist nog actiever zijn. Ik kijk ernaar uit om al mijn capaciteiten te gebruiken om de juiste mensen met een 'dienend hart' daar (in de presidentsverkiezingen) te krijgen.'

Op een Amerikaans radiostation stelde Palin dat ze haar 'missie om te helpen Amerika wakker te schudden over wat er aan de hand is met het land', zal volhouden. 'Ik moet kunnen zeggen wat ik wil zeggen en ik moet de koppigheid van onze leiders, die ons in deze (verkeerde) richting leiden, kunnen uitschreeuwen.'

Over de politieke redenen van Palins beslissing bestaat onduidelijkheid. De vraag die rijst is hoe de voormalige gouverneur van Alaska zich zal manifesteren in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Palin is niet populair binnen de Republikeinse partij, maar ze heeft een zeer loyale achterban. Als Palin haar steun uitspreekt voor een Republikeinse kandidaat zou dat voor hem een serieuze opsteker betekenen.

Verwacht wordt dat de gouverneur van Texas, Rick Perry, het meest zal profiteren van Palins beslissing. Hij noemde Palin in een reactie 'een goede vriendin en een echte patriot', en zei te betreuren dat ze zich niet kandidaat stelde.

De 47-jarige Palin, voormalig gouverneur van Alaska, verwierf bekendheid als running mate van John McCain voor de Republikeinse partij bij de vorige stembusslag in 2008. De Democraat Barack Obama haalde toen zijn slag thuis.

Primaries

De Republikeinse politicus Chris Christie, gouverneur van New Jersey, liet dinsdag al weten zich niet in de strijd om de GOP-kandidatuur voor de presidentsverkiezingen te werpen. Zonder Christie en Palin wordt het in de primaries voor de Republikeinen voorlopig kiezen tussen acht kandidaten.

In de peilingen kan niemand van de acht vooralsnog het verschil maken, zeer tot onvrede van de Republikeinse geldschieters. Twee weken geleden gold Perry nog als uitgesproken favoriet, maar sindsdien heeft de man die gelooft dat een droogte door intens bidden bestreden kan worden van zijn pluimen gelaten.

Momenteel stevent Mitt Romney met een voorsprong van enkele fikse neuslengtes op de primary-finish af. Perry is zelfs ingehaald door de Afro-Amerikaanse kandidaat Herman Cain, een zakenman uit Georgia die nog nooit een mandaat heeft bekleed.