REACTIES. 'Een genie dat de wereld veranderde'
Foto: REUTERS
Na het overlijden van gewezen Apple-tompan Steve Jobs stromen er wereldwijd talloze reacties van topbedrijfsleiders, beroemdheden, toppolitici, vrienden en vijanden van Apple binnen.

Politici

'Jobs was een van de grootste Amerikaanse vernieuwers', zegt Barack Obama. De Amerikaanse president zegt dat de wereld met de dood van Jobs een visionair verliest.

'Michelle en ik hebben met droefheid kennis genomen van het nieuws dat Steve Jobs is overleden', aldus Obama. 'Steve behoorde tot de grootste Amerikaanse vernieuwers - moedig genoeg om anders te denken, brutaal genoeg om te geloven dat hij de wereld kon veranderen en getalenteerd genoeg om dat ook te doen.'

'De wereld heeft een visionair verloren. Er is misschien wel geen groter eerbetoon aan Steve's succes dan het feit dat een groot deel van de wereld het nieuws over zijn dood vernam via een apparaat dat hij heeft uitgevonden.'

Ook de Europese president Herman Van Rompuy stuurt een eerbetoon via Twitter. 'Hommage aan een erg creatief persoon & ondernemer. Ik gebruik mijn iPad, zijn uitvinding, elke dag'

Politicus en oertwitteraar Vincent Van Quickenborne: 'Bad bad day. RIP SJobs. 1 vd meest inspirerende mensen vr mij. ' en 'SteveJobs. Eenvoud. Passie. Doorzetten.'

Ook Arnold Schwarzenegger, de voormalige gouverneur van Californië (waar Jobs woonde, red.) en zijn ex Maria Shriver betuigden hun steun op de sociale netwerksite. 'Hij leefde de Californische droom en hij veranderde de wereld. Wat een inspiratiebron voor ons allemaal', aldus de Governator. Zijn ex dacht dan weer meteen aan de nabestaanden. 'Mijn hart gaat naar iedereen die hem graag zag, naar iedereen die met hem werkte en vooral naar zijn vrouw en kinderen.

Vrienden en collega's

Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, zegt dat ze nooit hadden vermoed dat hetgeen ze oprichtten 'zo immens groot' zou worden. 'We hadden het gevoel dat we iets belangrijks deden, maar hadden nooit vermoed dat Apple vandaag zo belangrijk is in het leven van iedereen.' Volgens Wozniak begreep Jobs de voordelen van technologie en wist hij deze uitstekend in de markt te plaatsen. 'Terwijl iedereen zat aan te klooien om de juiste formule te vinden, had hij het beste instinct', aldus Steve Wozniak. 

Mark Zuckerberg, de topman en oprichter van Facebook, bedankt Jobs en noemt hem 'een vriend en mentor'.

De oprichters van Google, Sergey Brin en Larry Page, prijzen Jobs als 'een gepassioneerd en aardig voorbeeld'.

Concurrent

Samsung, de Zuid-Koreaanse elektronicagigant die met Apple in een juridische strijd verwikkeld is over patenten voor smartphones, heeft zijn medeleven betuigd na het nieuws van het overlijden van Steve Jobs. Jobs was een 'innoverende geest' die in de herinnering zal voortleven door zijn 'talloze revolutionaire veranderingen in de informatie-technologie-industrie', zei Samsung.

Apple en Samsung leven in onmin met elkaar sinds de Californische producent van onder andere de iPhone en de iPad in april naar de rechter stapte met de claim dat de Zuid-Koreaanse fabrikant met diens smartphone Galaxy ontwerpen van Apple kopieerde. Een dag voor Jobs' heengaan dreigde Samsung op zijn beurt met juridische stappen in Frankrijk en Italië om de verkoop van de nieuwste iPhone tegen te houden.

Beroemdheden

De dood van Steve Jobs liet ook de Amerikaanse celebrities niet onberoerd. Er werd massaal getwitterd. 'Zo triest om het nieuws van Steve Jobs te horen. Hij was een genie dat de wereld veranderde', aldus Paris Hilton.

Lance Armstrong en Ashton Kutcher postten dan weer quotes van de voormalige topman van Apple zelf. 'Een computer is het meest merkwaardige instrument ter wereld, het is de fiets van onze hersenen, aldus de ex-wielrenner. 'Design is niet alleen hoe iets eruitziet en hoe het aanvoelt, design is ook hoe het werkt', was de bijdrage van de 'Two and a Half Men'-acteur.

Actrice Eva Longoria: 'Mijn hart gaat uit naar de familie van het creatieve genie.'

Zangeres Miley Cyrus: 'Bedankt om ons allemaal met elkaar te verbinden.'

Zanger Will.I.Am: 'Ik hoop dat de jeugd kiest om zoals Steve Jobs te zijn. We hebben meer vernieuwers nodig.

Acteur Jim Carrey: 'Steve Jobs was een geweldige man. Hij zal altijd blijven leven op mijn harde schijf.'

Zangeres Taylor Swift: 'Ik heb Steve Jobs altijd willen ontmoeten. Wat een tragisch verlies. Ik kan het niet geloven. Ik bel nu naar mijn familie om nog eens te zeggen dat ik ze graag zie.'

Acteur Kevin Spacey: 'De wereld is vandaag een visionair verloren. Denk anders!'