Steve Jobs: portret van een charismatische leider
Foto: Photo News
Apple-topman Steve Jobs is woensdag op 56-jarige leeftijd overleden. Met de dood van Jobs verliest de Amerikaanse economie definitief zijn meest charismatische bedrijfsleider. Steve Jobs, geboren in San Francisco op 24 februari 1955, werd algemeen beschouwd als pionier van de computerindustrie.

Weinig bedrijven werden zo vereenzelvigd met hun topman als Apple. Wie ooit een Apple-conferentie bijwoonde, raakte zonder twijfel vrijwel onmiddellijk in de ban van de man. Elke nieuwe productaankondiging - steevast op het einde van Jobs' speech en ingeleid met There's just one more thing - werd op luidkeels gejuich onthaald en nadien bezegeld met onwaarschijnlijke verkoopcijfers.

Die cijfers spreken voor zich: Apple verkocht al meer dan 314 miljoen iPods, 129 miljoen iPhones en 29 miljoen iPads. Die drie sterproducten schudden achtereenvolgens de muziek-, telecom- en mediasector door elkaar. Apple slaagde er bovendien in wat slechts weinigen het bedrijf voor deden: consumenten spreken al lang niet meer van een mp3-speler, maar van een iPod, net zoals dat het geval is voor Bic (balpennen) en Gilette (scheermesjes).

Jobs ontslagen

Toch is Apple niet altijd een succesvol bedrijf geweest. Jobs startte het bedrijf samen met zijn vriend Steve Wozniak Apple op 1 april 1976. In 1984, acht jaar na de oprichting van het bedrijf, schreef Apple geschiedenis door uit te pakken met de revolutionaire Macintosh-computer, een technisch pareltje. Toen echter bleek dat de commerciële resultaten achterbleven wegens de snelle opmars van pc's gebaseerd op software van Microsoft en chips van Intel, vloog Jobs aan de deur.

Zijn drie opvolgers maakten er een zootje van. Apple zag zijn marktaandeel almaar dalen en kon zijn computers vrijwel alleen nog verkopen aan grafici, muzikanten, scholen en universiteiten. Jobs' terugkeer in 1997 deed het tij keren met de iMac, de eerste Apple-computer die ook voor particulieren echt betaalbaar was.

iPod en iTunes grote doorbraak

Maar de echte doorbraak kwam er in 2001 met de lancering van de digitale muziekspeler iPod en de elektronische liedjeswinkel iTunes. Van toen af schoof Apple op van een computerfabrikant naar een elektronicagroep, hoewel de Mac-computers de afgelopen jaren ook meer en meer beginnen te verkopen.

Jobs gaf op 24 augustus 2011 de fakkel van CEO definitief door aan Tim Cook. Hij bleef wel aan als voorzitter.

Jobs had al jaren gezondheidsproblemen. In 2004 overwon hij alvleesklierkanker en in 2009 onderging hij een levertransplantatie. Daarna leek het de goede kant op te gaan, totdat hij begin 2011 weer met ziekteverlof ging.