Steve Jobs, voormalig topman en medestichter van computergigant Apple, is woensdag op 56-jarige leeftijd overleden. 'Hij stierf vredig, in het bijzijn van zijn familie', laten zijn vrouw Laurene en zijn kinderen weten. 'We zullen hem herinneren als iemand die zijn familie liefhad.'

De charismatische Jobs was in 1976 medeoprichter van Apple. De Amerikaan kampte al jaren met gezondheidsproblemen en zette in augustus 2011 een stap opzij.

Jobs stond aan de basis van immens populaire producten zoals Apple Macintosh computers, de iPod, de iPhone en de iPad. De oprichter van Apple leed aan kanker. Hij trad in augustus af als CEO, maar bleef wel bestuursvoorzitter.

'Bezweken aan zeldzame vorm van kanker'

Jobs werd op 24 februari 1955 geboren in San Francisco. Hij had al jaren gezondheidsproblemen. 'We zijn triest dat we moeten melden dat Steve Jobs woensdag is overleden', meldt Apple. 'Jobs had een briljant karakter, zijn passie en energie hebben geleid tot onbeschrijfelijke innovaties die onze levens hebben verrijkt en verbeterd.'

De doodsoorzaak Jobs ligt waarschijnlijk in een zeldzame vorm van alvleesklierkanker, die langzamer groeit dan de meer voorkomende vorm. Jobs leed al zeven jaar aan de ziekte, maar het was een slecht teken dat hij twee jaar geleden een levertransplantatie nodig had.

Jobs heeft weinig over zijn ziekte losgelaten en meteen na zijn dood, woensdagnacht, werd geen nieuwe informatie vrijgegeven. Medische experts die niet bij de behandeling van Jobs betrokken waren, noemen het echter waarschijnlijk dat hij de transplantatie nodig had omdat de kanker was teruggekeerd of zich had verspreid.

Zijn dood kan komen door de kanker zelf, doordat de nieuwe lever niet werkte, of door complicaties van medicijnen die moesten voorkomen dat zijn lichaam het nieuwe orgaan afstootte. Een transplantatie kan alvleesklierkanker volgens kankerspecialist Michael Pishvaian genezen, maar als de ziekte terugkeert, gebeurt dat volgens hem binnen een of twee jaar. De ingreep is niet gebruikelijk voor mensen met kanker.

Erg mager

Jobs verklaarde eerder dat hij was genezen na een operatie in 2004. Hij maakte echter nooit duidelijk of de kanker was verspreid naar zijn lymfeklieren of hoe uitgebreid de operatie was geweest. Veel artsen gingen ervan uit dat een deel van de alvleesklier, een deel van de dunne darm en misschien ook een deel van de maag waren verwijderd.

Zo'n operatie kan volgens Steven Libutti, directeur van kankerzorgcentrum Montefiore-Einstein in de Bronx, nog lang problemen in het verteringsgestel opleveren. Toen Jobs begin 2009 erg mager was, weet hij dat aan een verstoorde hormoonbalans en zei hij dat er een simpele behandeling voor is. Een paar weken later ging hij met ziekteverlof en onderging hij een levertransplantatie die twee maanden geheim werd gehouden.

De Apple-oprichter zei toen niet waarvoor de transplantatie nodig was. Patiënten met het type kanker dat Jobs mogelijk had leven gemiddeld nog zeven tot acht jaar. Sommigen blijven volgens kankerchirurg Martin Heslin nog twintig tot dertig jaar in leven.

'Familieman'

Steve Jobs was getrouwd met Laurene, met wie hij drie kinderen had. Hij had ook nog een dochter uit een vorige relatie. 'We danken iedereen die voor hem gebeden heeft', zegt de familie van Jobs. 'Steve was bekend als een visionair, in zijn privéleven was hij een echte familieman.'

De familie laat ook nog weten dat er een website opgericht zal worden waar mensen hun medeleven kunnen betuigen en herinneringen kunnen achterlaten.

'Teken hier het online rouwregister'