Leterme:
Aftredend premier Yves Leterme riep gisteravond het kernkabinet bijeen om te beslissen over de staatsgarantie en hoe die verdeeld zal worden over ons land en Frankrijk. pn Foto: © Christophe Licoppe
"Tot nu toe heeft de crisis ons geld opgebracht", verklaarde ontslagnemend premier Yves Leterme vanochtend op Radio 1. Hij noemt de kans dat de Belgische staat ooit geld zal verliezen aan de waarborgen op Dexia "zeer minimaal".

Leterme kwam in "De Ochtend" de beslissing verdedigen om de risicovolle activa van Dexia onder te brengen in een zogenaamde "Bad Bank", die een beroep kan doen op een gezamenlijke staatswaarborg van Frankrijk en België. De premier noemde die hele operatie "quasi zonder risico" en herhaalde dat de Belgische belastingbetaler "nog geen eurocent" heeft verloren aan de bankencrisis, en dat dat ook nu niet het geval zal zijn.

Meer nog: volgens Leterme is de crisis zelfs een prima zaak voor de Belgische overheid, aangezien die aan de banken een vergoeding kan vragen voor die quasi risicovrije borgstelling. "Dit heeft ons in 2011 honderden miljoenen opgebracht", zei hij. Dat de federale overheid miljarden verliezen boekt op zijn participaties in BNP Paribas Fortis en Dexia veegt hij onder de mat als een "puur virtueel" verlies.

Leterme bestrijdt de typering van de "Bad Bank" als een vehikel dat alleen maar rommelkredieten bevat. Daar zitten heel wat waardevolle activa in, maar het gaat om vorderingen op lange termijn, terwijl Dexia net op korte termijn geld nodig heeft. De staatswaarborg moet ervoor zorgen dat het bedrijf weer toegang krijgt tot die kortetermijnfinanciering, klinkt het.

Leterme geeft wel toe dat de redding van Dexia druk zal zetten op de Belgische obligatiemarkt, waardoor de rentelasten voor de Belgische overheid verder toenemen. Maar een groot probleem is dat momenteel niet, liet de premier verstaan. 

Over de precieze verdeling van de inspanningen tussen België en Frankrijk moet nog onderhandeld worden. Leterme wilde daar nog geen percentages of bedragen op plakken. Hij haalde scherp uit naar alle commentatoren die "aan de kant staan te roepen" terwijl "de mensen met kennis van het dossier hun verantwoordelijkheid nemen".

Nationalisering

Yves Leterme bevestigde in het interview dat een nationalisering van de Belgische Dexia Bank één van de pistes is die bestudeerd worden. "Dat zou de staatssschuld doen toenemen, maar als we het doen, zouden er goede redenen voor zijn, en we kunnen zo'n operatie dragen." Je geld weghalen bij Dexia, zelfs als het buiten de depositogarantie van 100.000 euro valt, is volgens hem absoluut nergens voor nodig.  

De premier gaf ook aan dat de zogenaamde stresstests voor de Europese banken tekort zijn geschoten omdat ze alleen rekening hielden met de solvabiliteit van de banken (het financiële evenwicht op lange termijn), en niet met een acute liquiditeitscrisis (de toegang tot financieringsbronnen) zoals Dexia die vandaag meemaakt. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in