Bij liefst 4 op de 10 Vlamingen die een garage hebben, moet de auto toch buiten op straat "overnachten". "Uit gemakzucht of omdat de Vlamingen hun garage liever gebruiken als berghok. Dat is asociaal gedrag, want daardoor hebben Vlamingen zonder garage nóg minder parkeerplaatsen", zegt Touring in Het Laatste Nieuws.

Mobiliteitsorganisatie Touring krijgt maandelijks vijf tot tien telefoontjes van mensen die vragen of men het gebruik van de eigen garage niet kan verplichten om zo meer parkeerplaats in de straat vrij te houden voor de garageloze buurtbewoners. "Daarom hebben we onze 1.000 werknemers gevraagd even rond te kijken in hun eigen woonbuurt", aldus Touring-woordvoerder Danny Smagghe.

"Vier op de tien Vlamingen die over een eigen garage beschikken, parkeren hun auto continu op straat. Sommigen blijken dat uit gemakzucht of tijdwinst te doen. Al kregen we het vaakst te horen dat de garage al vol staat met spullen die men nergens anders kwijt kan."

"Dat heeft veel weg van asociaal gedrag", zegt Smagghe. "Sowieso zijn de parkeerplaatsen in Vlaamse straten beperkter dan vroeger en is het voor de garageloze Vlamingen al moeilijk om een parkeerplaats vlak bij de woonst te vinden."

Touring beseft dat niemand kan verplicht worden zijn auto in de garage te zetten. "Dat zou een inbreuk op de privacy zijn. Maar toch willen we álle Vlaamse autobezitters die hun garage niet voor hun wagen gebruiken oproepen tot sociaal gedrag en hun wagen voortaan wél onderdak te geven."

"Die oproep van Touring klinkt mooi, maar is in de praktijk niet altijd haalbaar", zegt één van de geviseerde Vlamingen.