Dexia: Nog eens 100 miljoen euro afgehaald via internet
Klanten van Dexia hebben nog eens 100 miljoen euro opgehaald via internetbankieren, bovenop de 300 miljoen euro die dinsdag bij de bank werden weggetrokken. Onder meer het OCMW van Vilvoorde heeft zijn geld weggehaald bij de bank, zeer tot ongenoegen van Vlaams minister-president Kris Peeters.

Dexia had eerder dinsdag toegegeven dat 'een aantal klanten geld weghaalt'. 'Maar niet enorm veel.' Volgens De Tijd is 300 miljoen euro slechts een fractie van de totale spaargelden van Dexia in België en minder dan Dexia in 2008 bij de vorige crisis zag verschuiven.

Het cijfer van 300 miljoen euro hield geen rekening met verrichtingen via internetbankieren. Via deze weg blijkt nu dus nog eens 100 miljoen euro door Dexia-klanten te zijn opgehaald. Dat heeft jos Clijsters, de topman van Dexia bank België, woensdag gemeld aan verscheidene media. 

Clijsters voegde er wel aan toe dat de onrust bij de spaarders woensdag was geluwd.

Geen 'bankrun' op Dexia

De Tijd vernam ook van enkele kleinere banken in België dat er dinsdag wel wat Dexia-klanten kwamen aankloppen. Van een heuse 'bankrun' op Dexia was geen sprake, maar toch vond de Nationale Bank het nodig dinsdagnamiddag een persbericht uit te sturen waarin stond dat 'er geen enkele reden is om tegoeden af te halen' bij Dexia.

In tegenstelling tot de aandeelhouders, hoeven de spaarders van Dexia Bank België zich geen zorgen te maken, zei Jos Clijsters, topman van de bank. 'Het geld van de klanten van Dexia is veilig, welk bedrag ze ook hebben uitstaan.'

OCMW Vilvoorde trekt geld terug uit Dexia

Een van de klanten die zijn geld weghaalde bij de bank, is het OCMW van Vilvoorde.

Volgens OCMW-voorzitter Hans Bonte (SP.A) is het geld van particulieren wel gegarandeerd tot 100.000 euro, maar niet het geld van niet-particulieren zoals het OCMW.

'Daarom hebben we op zeker gespeeld, zoals een goede huisvader zou doen,' zei Bonte op Radio 1.

Opmerkelijk detail: Vilvoorde is de stad waar Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene woont,