Countryster Hank Williams junior heeft VS-president Barack Obama vergeleken met Adolf Hitler en heeft sindsdien spitsroeden moeten lopen.

De zanger van nummers als ’There’s a Tear in My Beer’ had maandag op televisie niet alleen de bewoner van het Witte Huis fel bekritiseerd, hij vond ook dat Republikeinen niet met de man mogen optrekken.

Een gezamenlijk spelletje golf dat de Republikeinse parlementsvoorzitter John Boehner met Democraat Obama had gespeeld, noemde de zoon van de legendarische vader "een van de grootste politieke fouten ooit". "Het is alsof Adolf Hitler golf zou spelen met (de Israëlische premier) Benjamin Netanjahu".

Zelfs bij de niet bepaald Obama-vriendelijke zender Fox moest men even slikken. "Je hebt net een van de meest gehate mensen uit de geschiedenis genoemd om de president te beschrijven", luidde het bij moderator Gretchen Carlson. Waarop Williams: "Dat is waar, maar ik zeg gewoon hoe het is".

Dinsdag zag de countryzanger zich genoopt op zijn webstek verdere tekst en uitleg te geven. "Mijn vergelijking was extreem, maar ik wou enkel iets duidelijk maken", luidde het verweer. Williams heeft vaak de indruk dat "Washington zich niet voor de rest van het land interesseert". "Wanneer beide partijen elkaar op hole nine handje schudden, terwijl alle anderen geen job hebben, maakt dat me woedend".

Onder andere bij de Los Angeles Times luidde het dat je nooit een VS-president, wie het ook is, met de grootste massamoordenaar uit de geschiedenis mag vergelijken. Voor niet-Amerikaanse staatshoofden blijkt dit wel toegestaan, getuige de Hitler-vergelijkingen die al gemaakt zijn voor Slobodan Milosevic, Saddam Hoessein, Vladimir Poetin, Hugo Chavez, Kim Jong-il en andere Mahmud Ahmadinejads.