Aandeel Dexia crasht tot laagste niveau ooit
De berichten over de opsplitsing van Dexia zorgen op Euronext Brussel voor paniek. Het aandeel tuimelde kort na het openen van de handel 37 procent omlaag. Het verlies werd weliswaar stevig teruggedrongen, maar aan het eind van de dag stond een verlies 22,46 procent op de tabellen.

Een aandeel Dexia is  nog nauwelijks 1,01 euro waard. Dat is ongeveer de helft van wat een aandeel begin augustus kostte. Het aandeel staat meteen ook op zijn laagste peil ooit, ver onder het niveau van tijdens de bankencrisis van 2008.

Gisteren sloot het aandeel Dexia nog op 1,3 euro, wat al ruim 10 procent onder de koers van vrijdag was. Bij het openen viel het aandeel meteen terug tot 1,21 euro, om dan tegen sneltempo te crashen naar 0,81 euro, of een verlies van 37 procent. Daarna werd het verlies licht teruggedrongen.

Maandagavond hield de raad van bestuur van Dexia een spoedvergadering nadat kredietbeoordelaar Moody's met een ratingverlaging dreigde. Daar werd echter geen oplossing gevonden voor de Belgisch-Franse bank. Een persbericht na de raad van bestuur maakt geen melding van een akkoord. 

Dat er een splitsing komt, staat wel vast. De gezonde stukken - inclusief Dexia Bank België - worden uit de groep gelicht en verkocht. De slechte stukken blijven achter in de 'bad bank', met staatsgarantie. Premier Leterme bevestigde vanmorgen nog dat België garant staat voor Dexia.