De raad van bestuur van Dexia heeft maandagnacht geen oplossing gevonden voor de Belgisch-Franse bank. Een persbericht na de raad van bestuur maakt geen melding van een akkoord, nochtans circuleren er geruchten dat de bank opgedeeld zou worden in een 'good' en een 'bad bank'.

De financiële groep Dexia zou hertekend worden. Daarover berichten The Financial Times, La Tribune en De Tijd. Hierbij zouden de gezonde stukken van de bank afgezonderd worden van de slechte stukken.

De spoedvergadering van de bank die op dit moment gaande is, zou dus niet meteen gaan over de liquiditeitssituatie van de bank, dan wel over de structuur van de bank. Dat Belgen en Fransen aan tafel zaten om een structurele oplossing te vinden voor de problemen van de bank, raakte eerder al bekend.

Volgens de economiewebsite van Le figaro, Wansquare, zou ceo Pierre Mariani gemandateerd worden om verschillenden onderdelen van Dexia in de etalage te plaatsen. De Britse Zakenkrant The Financial Times denkt hierbij aan het belang in de Turkse Deniz Bank of de asset management-poot van het concern.

Verder zou een 'bad bank' opgericht worden waar de slechte onderdelen van het bankconcern geplaatst zouden worden.

De bestuurders van Dexia zaten maandag de hele avond bijeen, van 18 uur tot middernacht.  Maar een akkoord bereikten ze niet.

In het nadien verspreide communiqué luidt het dat de omvangrijke Legacy-portefeuille van Dexia (met niet-strategische activa) in de huidige moeilijke economische context 'structureel weegt op de groep'.

'Daarom heeft de raad van bestuur aan de gedelegeerd bestuurder gevraagd om, in overleg met de Staten en de controleautoriteiten, de nodige maatregelen voor te bereiden om de structurele problemen op te lossen die wegen op de operationele activiteiten van de groep en om nieuwe groeivooruitzichten te bieden voor de historische commerciële activiteiten in België en Frankrijk'. Het afsplitsen van de toxische activa lijkt dus nog een piste.

Opvallend: de geruchten over spanningen tussen de Belgen en Fransen worden ontkend. 'De aandeelhouders van de groep wensen hun eenheid en solidariteit in de nieuwe fase die vandaag begint, nogmaals te benadrukken', staat er.

Ook de overheden bevestigen hun steun aan Dexia. 'In hun hoedanigheid als aandeelhouders bevestigden de Staten hun steun aan de groep Dexia zodat deze maatregelen ordentelijk en in optimale omstandigheden gerealiseerd worden.'

Geruchten

Maandag de hele avond circuleerden er geruchten over wat er met Dexia zou gebeuren. Verschillende media zoals The Financial Times meldden dat de Belgisch-Franse bank in twee gedeeld zou worden in een goed deel en in een 'bad bank'.

Die 'bad bank' zou de waarborg krijgen van de Franse en de Belgische overheid. Een woordvoerder van het kabinet Reynders wilde echter geen commentaar kwijt over die eventuele waarborg.

Europese ministers van Financiën proberen gerust te stellen

‘Ik kan u verzekeren dat de regeringen van de drie landen net zoals in 2008 alle mogelijke stappen zullen ondernemen om ervoor te zorgen dat cliënten en werknemers van Dexia vertrouwen kunnen hebben in deze bank.’ Dat zei de Luxemburgse minister van Financiën Luc Frieden in een interview met Bloomberg-televisie vandaag in Luxemburg.

‘Alle opties liggen op tafel om op een constructieve manier te verzekeren dat de bank in zijn geheel of gedeeltelijk een serieus financieel instituut kan blijven.’ Hiermee verwijst de Luxemburgse minister naar de mogelijkheid om Dexia op te splitsen in een ‘good’ en een ‘bad bank’.

Frieden liet verstaan dat de herintroductie van overheidsgaranties op de belangrijkste schuld van Dexia ‘niet de favoriete route van de Luxemburgse regering is.’

De Luxemburgse minister zei dat ‘verantwoordelijken al het noodzakelijke doen voor Dexia, maar ook voor andere banken, om ervoor te zorgen dat deze instellingen betrouwbaar en stabiel blijven in complexe omstandigheden.’