Na zusterpartij Groen heeft ook Ecolo laten verstaan een prioriteit te maken van de nucleaire uitstap als het in de federale regering stapt. Dat zei Ecolo-Kamerlid Olivier Deleuze maandag op de RTBF. Wanneer dat moet gebeuren voor Ecolo, is minder duidelijk.

Deleuze was Staatssecretaris voor Energie in de paars-groene regering die destijds besliste om de kerncentrales geleidelijk te sluiten. Die kernuitstap zit momenteel in de koelkast, al is daar formeel nog niets definitief over beslist.

Het Ecolo-kamerlid vindt echter dat ons land de kerncentrales moet afzweren. Duitsland doet dat ook en dat is, zegt de Ecolo'er, goed voor het milieu, de veiligheid en de werkgelegenheid. "We moeten die beslissing volgen", zei hij op de radio.

Deleuze sprak zich niet uit over een deadline voor die kernuitstap. Volgens de letter van de wet zouden de eerste drie Belgische kerncentrales in 2015 moeten sluiten. Twee jaar geleden kondigde toenmalig minister van Energie Paul Magnette (PS) aan dat de kernuitstap met tien jaar uitgesteld zou worden. Maar die beslissing is, door de val van de regering, nooit officieel gemaakt.