De New Yorkse politie heeft na de dood van Al Qaeda-leider Anwar al-Awlaki de veiligheidsmaatregelen in de miljoenenstad verhoogd. Politiecommissaris Ray Kelly zei op de zender New York One, dat de stad wraakacties van aanhangers van de haatprediker vreest. Volgens een krantenbericht heeft een geheime memo van het Amerikaanse ministerie van Justitie het licht op groen gezet voor de liquidatie van al-Awlaki

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een reiswaarschuwing uitgevaardigd dat de dood 'motivatie kan bieden voor anti-Amerikaanse aanvallen wereldwijd door individuen of groepen die zich willen wreken op Amerikaanse burgers of belangen omwillen van deze actie'.

De waarschuwing vermeldde geen specifieke dreiging, maar verwees naar de geregelde oproepen van al-Awlaki tot aanvallen tegen de Verenigde Staten en stelde dat er pogingen zouden kunnen plaatsvinden om zijn dood te wreken.

Amerikaanse staatsburger

The Washington Post schreef vrijdag op haar website dat het document voor de opdracht van de liquidatie van al-Awlaki werd opgemaakt, nadat de wettelijke overwegingen om een Amerikaans staatsburger te doden werden onderzocht.

Er waren geen meningsverschillen over de rechtmatigheid van de liquidatie van de in de VS geboren al-Awlaki door een onbemand vliegtuigje in Jemen, aldus de krant onder aanhaling van regeringsfunctionarissen. Het memorandum werd opmaakt door juristen uit het Witte Huis.

Al-Awlaki was een van de meest gezochte terroristen ter wereld. De Amerikaanse president Barack Obama omschreef de dood van de 40-jarige Jemeniet met Amerikaans paspoort als een nieuwe mijlpaal in de strijd om de terreurorganisatie te overwinnen.

Haatpreken

Vijf maanden na de dood van Osama bin Laden door Amerikaanse keursoldaten in Pakistan kwam al-Awlaki onder een kogelregen van een op afstand bestuurde drone om het leven, aldus een Amerikaanse militaire woordvoerder op CNN.

Schriftgeleerde al-Awlaki zou vele terroristen voor aanslagen gerekruteerd hebben. De extremist werd in 1971 als zoon van Jemenitische ouders geboren in de Verenigde Staten, waar hij ook afstudeerde. Hij bezat het Amerikaanse staatsburgerschap.

In zijn haatpreken riep al-Awlaki herhaaldelijk op tot de dood van Amerikanen. Hij prijkte op de Amerikaanse zwarte lijst van terroristen, die dood of levend gevat mochten worden. Eerdere pogingen hem te doden, mislukten. Lokale media berichtten ook al vaker verkeerdelijk dat al-Awlaki gedood zou zijn.