Rechtszaak 'Kuifje in Congo' van start gegaan
Foto: belga
Het ziet ernaar uit dat er eindelijk een uitspraak komt in de zaak die Bienvenu Mbutu Mondondo Bienvenu in 2007 startte tegen het stripalbum 'Kuifje in Congo'. De advocaat van de Congolees werd vrijdag gehoord door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Over een tweetal maanden wordt er een uitspraak verwacht in de zaak.

In 2007 spande Mondondo een zaak aan tegen uitgeverij Casterman en NV Moulinsart, de uitgevers van de Kuifje-albums. Ze vinden dat 'Kuifje in Congo' een verkeerd beeld geeft van zwarten en van de kolonisatie, en blanken als superieur toont. Mondondo eist dat de productie van het album wordt stopgezet.

De zaak werd al verschillende keren uitgesteld, maar vrijdag ging ze voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel eindelijk van start.

'Het probleem ligt niet bij Hergé', stelde Ahmed L'Hedim, de advocaat van Mondondo, vrijdag. 'Het probleem is de commercialisering van een stripboek dat manifest ideeën verspreidt die gebaseerd zijn op raciale superioriteit.'

Waarschuwingsboodschap

Op de Engelstalige uitgaven van Kuifje in Congo staat al een waarschuwing dat de inhoud beledigend kan overkomen en dat hij in de toenmalige tijdsgeest moet geïnterpreteerd worden. Indien de rechter zich uitspreekt tegen een verbod op de uitgave van het stripalbum, wil Mondondo ook op de Frans- en Nederlandstalige versies een gelijkaardige waarschuwing laten aanbrengen.

Casterman en Moulinsart weigerden voorlopig op de vraag van Mondondo in te gaan. Alain Berenboom, de advocaat van de uitgevers, verklaarde vrijdag buiten de rechtszaal dat het eisen van zo'n waarschuwing voor een rechtbank gelijkstaat aan een vorm van censuur. Berenboom krijgt op 14 oktober de kans om de zaak van zijn cliënten te bepleiten.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig