NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen roept de Noord-Atlantische bondgenoten op hun defensiebudgetten af te schermen van bijkomende besparingsoperaties. "Veiligheid is geen bijkomstig extraatje, zelfs niet ten tijde van spaarzaamheid", benadrukte hij vrijdag in Brussel.

"Ik ben niet naïef. Ik weet dat we in tijden van besparingen niet extra kunnen uitgeven. Maar evenmin mogen we minder gaan spenderen", zei Rasmussen in een toespraak voor de European Policy Centre, een Europese denktank in Brussel.

Als oplossing blijft de Deen hameren op het gedeeld gebruik van militaire middelen binnen de alliantie. "We moeten prioriteiten stellen. We moeten ons specialiseren. En we moeten multinationale oplossingen zoeken. Dat noem ik ’Smart Defence’", benadrukte Rasmussen.

"Smart Defence" wordt één van de centrale thema’s op de eerstvolgende NAVO-top, volgend voorjaar in Chicago. De kwestie dringt zich op, aangezien heel wat lidstaten de voorbije jaren al stevig snoeiden in hun defensiebudgetten en nog steeds op zoek moeten naar bijkomende begrotingsbesparingen.