Volksgezondheid werpt Facebook in de strijd ter verdediging van borstvoeding
Foto: kvg
Jonge mama’s hebben het recht hun baby borstvoeding te geven wanneer die honger heeft, ook in parken, op restaurant of op het openbaar vervoer. Die boodschap hoopt de FOD Volksgezondheid kracht bij te zetten met een nieuw charter, dat onder meer via facebook gelanceerd wordt. Dat moet meteen ook de keuze voor borstvoeding aanzwengelen bij de Belgische mama’s, die nog te vaak en te snel "naar de fles grijpen".

Volksgezondheid lanceerde het charter vrijdag, aan de vooravond van de "Week van de borstvoeding". De campagne is nodig, want het aantal Belgische vrouwen dat na drie maanden nog borstvoeding geeft, ligt met nog geen 40 procent "bedroevend laag". Nochtans pleit de Wereldgezondheidsorganisatie ervoor dat tijdens de eerste zes maanden exclusief borstvoeding wordt gegeven.

Borstvoeding heeft immers heel wat voordelen voor de gezondheid "van baby’s, moeders én de budgetten van de sociale zekerheid". Baby’s verhogen hun weerstand tegen luchtwegeninfecties, diarree, overgewicht en allergieën, de mama’s verminderen hun risico op borst- en eierstokkanker en osteoporose. Bovendien is het goedkoop en vliegen ook de zwangerschapskilo’s er sneller weer af.

Het charter zelf benadrukt het recht op borstvoeding, ook op openbare plaatsen. Tegelijk roept de tekst werkgevers op er een speciaal plekje voor in te richten op het werk. "Want een toilet is geen aanvaardbare plaats." Tot slot moet de actie ook het recht op borstvoedingspauzes algemener bekend maken.

Meer informatie en het charter zijn te vinden op www.borstvoedingnatuurlijk.be  en op www.facebook.com/borstvoeding.ik.ben.voor.