De radicale, in de Verenigde Staten geboren moslimgeestelijke Anwar al-Awlaki is in Jemen om het leven gekomen. Dat heeft het Jemenitische ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt. Ook een andere Amerikaanse terreurpropagandist werd gedood.

Al-Awlaki stond hoog op een Amerikaanse lijst van extremisten die dood of levend gepakt moesten worden. De haatpredikant zou hebben opgeroepen Amerikanen om te brengen. Hij zou meerdere Engelstalige islamieten in Jemen gerekruteerd hebben om aanslagen in het buitenland uit te voeren. Na de dood van Al-Qaeda-kopstuk Osama bin Laden werd hij ook als een potentiële nieuwe leider aan de top van het terreurnetwerk opgevoerd.

De tweede man die zou zijn omgebracht is Samir Khan, die de redactie aanvoerde van Inspire, een Engelstalig internetmagazine dat de ideologie van Al-Qaeda verspreidt. Inspire roept lezers op Amerikaanse doelen aan te vallen en instrueert hoe daartoe een explosief kan worden vervaardigd.

De twintiger Khan komt uit de Amerikaanse staat North Carolina maar is van Pakistaanse afkomst. In Inspire berichtte hij onlangs dat hij naar Jemen was verhuisd en zich daar had aangesloten bij Al-Qaida. Hij zwoer 'de rest van onze levens de heilige oorlog te voeren'.

Het ministerie verschafte geen bijzonderheden over de omstandigheden van hun dood, maar Jemenitische veiligheidsfunctionarissen vertelden dat er vrijdagochtend een luchtaanval was uitgevoerd in het oosten van het land, tussen de regio's Al-Jawf en Marib. Volgens tribale leiders in het gebied was een konvooi van Al-Qaeda het doelwit van de aanval; zij konden niet zeggen of er slachtoffers waren.