'Verkeerd begrepen' Dehaene benadrukt belang staatshervorming
Foto: herman ricour
De Tijd heeft vandaag in een voorpublicatie quotes verspreid uit een interview met voormalig premier Jean-Luc Dehaene (CD&V), dat dit weekend in de krant verschijnt. Hij zou daarin zeggen dat de staatshervorming die in de maak is, geen copernicaanse omwenteling betekent. Maar in een reactie stelt Dehaene dat zijn woorden uit de context gehaald zijn.

'De zesde staatshervorming is een belangrijke stap in een evolutie. Maar je kan dit moeilijk een copernicaanse omwenteling noemen', zegt Dehaene in De Tijd van zaterdag. Volgens de krant brengt Dehaene, die zelf meewerkte aan vorige staatshervormingen, Kris Peeters in verlegenheid met zijn uitspraak. De Vlaams minister-president is immers van plan om de staatshervorming te toetsen aan de Octopusnota, waarin een copernicaanse omwenteling - een verschuiving van het zwaartepunt naar de deelstaten - centraal staat. 

De uitspraak van Dehaene is volgens De Tijd spek naar de bek van Bart De Wever, die altijd heeft gezegd dat de huidige akkoorden niet revolutionair zijn. Hij zou nu dus plots een medestander vinden bij de onderhandelende partijen.

Maar nog voor het artikel verschenen is, zegt Dehaene in een persmededeling dat hij betreurt dat De Tijd 'een zinsnede uit een ruimer interview uit zijn context heeft gehaald'. De voorpublicatie leidt zo 'tot de verkeerde conclusies', klinkt het. De voormalige premier wil in het interview benadrukken dat 'hij deze fase van de staatshervorming beschouwt als een grote kwalitatieve stap vooruit naar meer autonomie voor de deelstaten'.

'Er is eindelijk sprake van echte fiscale verantwoordelijkheid. Dit is de logische evolutie van de vijf vorige staatshervormingen. De onderhandelaars hebben zonder twijfel een vette vis op het menu gezet maar ook effectief klaar gemaakt', klinkt het.