Een onderzoek naar de invloed van hoognodig moeten plassen op het beslissingsvermogen, waaraan de Leuvense professor Luk Warlop deelnam, heeft donderdag de 'Ig Nobel'-prijs gewonnen voor geneeskunde. De Ig Nobels worden elk jaar uitgereikt enkele weken voor de echte Nobelprijzen. Ze bekronen absurd onderzoek. De winnaars staan op de website van de Britse krant The Guardian.

Warlop voerde zijn onderzoek samen met twee Nederlandse onderzoeksters. Uit de studie moet blijken dat druk op de blaas in sommige gevallen wel degelijk invloed kan hebben op het beslissingsvermogen.

De Ig Nobels werden donderdag voor de 21ste keer uitgereikt in een tiental domeinen. Ze werden aan de universiteit van Harvard uitgereikt door echte Nobelprijswinnaars.

In de categorie biologie werd een studie naar de pogingen van bepaalde kevers om met bepaalde blikjes bier te paren, bekroond. In de categorie psychologie won een wetenschapper die onderzocht waarom mensen zuchten. En de Ig Nobel voor fysica ging naar een onderzoek dat probeerde uit te vissen waarom discuswerpers duizelig worden en hamerslingeraars niet.