Jan Becaus is nu de oudste op de VRT
Foto: Gary BREYSSEM
William Van Laeken, die zondag voor het laatst Panorama (Canvas) presenteerde, was met zijn 66 jaar de oudste man op het scherm bij de VRT. Hij geeft die fakkel nu door aan nieuwsanker Jan Becaus.

Geboren in 1948, 'een uitstekend wijnjaar', bevestigde de 63-jarige Becaus het nieuws in het Radio 1-programma Joos. 'Voorlopig denk ik nog niet aan stoppen. Zolang het gaat en zolang men mij duldt, blijf ik. Ik vermaak me nog elke dag. Ik doet dit werk zeer graag. De sfeer op de redactie is trouwens bijzonder goed, erg vitaliserend. Je blijft gewoon jong tussen al die jonge mensen, met wie ik overigens goede contacten heb.'

Over dik anderhalf jaar is Becaus 65 en dan moet ook hij met pensioen. 'Maar tegen dan zal het wel welletjes zijn, zeker? Iedereen is misbaar', zegt hij.

'U blijft wel op het scherm', wierp presentatrice Ruth Joos op, 'want Ben Crabbé zal u wel blijven imiteren', verwijzend naar de manier waarop de quizmaster het woord 'sport' uitspreekt. Een keurig Brits accent is door de jaren heen Becaus' handelsmerk geworden. Een 'running gag', beseft de anker, 'maar ik zeg sport helemaal niet zoals Ben Crabbé. Het zij zo. Misschien is het omdat we overspoeld worden met Amerikaans Engels dat mensen opkijken als ze een Brits accent horen?'

Becaus, die in 1983 'trillend als een espenblad' debuteerde op de radio met het journaal van 6 uur, gaf nog mee dat hij het altijd spijtig gevonden heeft dat hij nooit echt voor de radio heeft gewerkt.