Een 100-tal personen heeft maandagmorgen in de marge van de opening van het academiejaar aan de KULeuven actiegevoerd tegen het ontslag van onderzoekster Barbara Van Dyck.

Van Dyck werd begin juni ontslagen omwille van haar deelname aan een actie van Field Liberation Movement in Wetteren waarbij een wetenschappelijk proefveld met genetisch gemodificeerde aardappelen deels vernield werd.

Geïnspireerd door een studentenactie tijdens het rumoerige ’68-protest keerde de groep aan het begin van de Naamsestraat de rug naar de academische stoet toen die zich van de Universiteitshal naar de Sint-Pieterskerk begaf. De actievoerders, onder wie een tiental academici, toonden ook borden met slogans als "academische vrijheid nu" en "unief is geen bedrijf".

Er waren ook enkele leden van Groen! aanwezig, onder wie Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman, die een resolutie zal indienen voor een betere bescherming van onderzoekers.

Een afvaardiging had even voordien aan rector Mark Waer de 4.000 handtekeningen overhandigd die verzameld werden onder een petitie tegen het ontslag. In een pamflet dat maandagmorgen uitgedeeld wordt, pleit men voor een grondige herziening van de actuele praktijk van de wetenschapsbeoefening waarbij de universiteit zich losmaakt van de actuele bedrijfscultuur en dominantie van externe opdrachtgevers.

De actievoerders lanceerden hierbij een campagne voor "slow science", een grondige en kritische wetenschap die grensverleggend en transdisciplinair ten dienste staat van sociale en ecologische rechtvaardigheid, versus de actuele "fast science" die oppervlakkig, utilitarisch op korte termijn denkt en gedreven wordt door concurrentie en winst. In alle Belgische universiteiten wil men "Slow Science" comités oprichten.