Sympathisanten willen op de opening van het nieuwe academiejaar van de KULeuven een steunpetitie voor onderzoekster Barbara Van Dyck overhandigen aan de Leuvense rector Marc Waer. Van Dyck werd ontslagen omdat ze meedeed aan het protest tegen het kweken van genetisch gemodificeerde aardappelen in Wetteren.

Barbara Van Dyck werd door rector Waer de laan uitgestuurd na haar deelname aan een actie in Wetteren eind mei, waarbij genetisch gemodificeerde aardappelplantjes op een wetenschappelijk proefveld werden vernietigd. Zelf vernielde ze geen plantjes maar wel verdedigde ze de actie toen op televisie.

De beslissing van de rector om haar te ontslaan, veroorzaakte heel wat beroering. Collega's startten een petitie op die ondertekend werd door meer dan 4.000 sympathisanten, waaronder ook vele buitenlandse academici, mensenrechten- en milieuactivisten. De petitie zou al eerder overhandigd worden tijdens een 'optocht van de boze toga's' in juni, maar dat werd afgeblazen omdat rector Waer overleg aankondigde.

Dat overleg draaide echter op niets uit en Van Dycks ontslag bleef gehandhaafd. Daarom werd beslist alsnog de petitie openbaar te overhandigen aan rector Waer tijdens de opening van het nieuwe academiejaar op 26 september 2011. 

Vorige woensdag raakte bekend dat Barbara Van Dyck naar de arbeidsrechtbank trekt om haar ontslag aan te vechten.

Groen! heeft aangekondigd aanwezig te zullen zijn op de solidariteitsactie voor Van Dyck. De partij zal maandag ook een resolutie indienen in het Vlaams parlement om kritisch en onafhankelijk onderzoek in Vlaanderen beter te beschermen. Ze wil 'een sluitend en eenvormig statuut voor alle onderzoekers', om situaties zoals deze met Van Dyck in de toekomst te vermijden.