Britse moslims betogen tegen extremisme
Muhammad Tahir ul-Qadri Foto: AP
Duizenden moslims hebben zaterdag in Londen een manifestatie gehouden tegen extremisme. Ze pleiten voor een gematigde, tolerante invulling van hun geloof.

Het was de Pakistaanse moslimgeleerde Muhammad Tahir ul-Qadri die de manifestatie op poten had gezet. Tahir ul-Qadri haalde vorig jaar nog het nieuws door een fatwa uit te spreken tegen terreur. 

'Ik wil mij richten tot al wie de weg kwijt is, tot wie de jihad verkeerd interpreteren. Ik wil hen bereiken en terughalen naar het normale leven. Wat jullie doen is niet in de geest van de islam', zo sprak hij het publiek zaterdag in het Wembley-stadion toe. 

Tahir ul-Qadri en nog andere moslimgeleerden hebben er al voor gewaarschuwd dat het machtsvacuüm in Noord-Afrika en het Midden-Oosten het pad kan effenen voor extremisme en militante groeperingen. 'Als zij aan de macht komen, betekent dat een ramp', aldus Tahir ul-Qadri. 

Volgens de organisator waren er zaterdag 12.000 mensen aanwezig op de manifestatie. Het evenement zou uitgezonden zijn op verschillende zenders in het buitenland.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig