Eind oktober, begin november zal de onbestuurbare Duitse satelliet ROSAT naar de aarde terugkeren, zo heeft het Duitse ruimtevaartbureau DLR laten weten.

De ROSAT verrichtte röntgenastronomie vanuit een elliptische baan op 585 - 565 km hoogte boven onze planeet. Maar de atmosferische 'drag' deed haar hoogte verliezen. De ROSAT heeft geen voortstuwingssysteem aan boord, zodat het bij het eind van de missie in 1999 onmogelijk was een gecontroleerde terugkeer naar de Aarde te bewerkstelligen. In juni 2011 was de kunstmaan nog maar 327 km boven het aardoppervlak.

Wanneer de 2,4 ton wegende satelliet wellicht eind oktober of begin november aan zowat 28.000 km per uur de dichte lagen van de atmosfeer zal induiken, zal zij uiteenrijten. Mogelijk zullen 30 delen met een totaal gewicht tot 1,6 ton niet opbranden. Het grootste overblijvende fragment zal waarschijnlijk de spiegel van de telescoop zijn, want die is zeer hittebestendig.
Het DLR waarschuwt dat het precieze tijdstip van de duik in de atmosfeer slechts ongeveer vijf uur tevoren zal bekend zijn. Alle gebieden binnen de baan van de ROSAT, tussen 53 graden noorder- en zuiderbreedte, gelden als mogelijke plaats van impact. Fragmenten kunnen in een 80 km brede strook op het traject neerkomen.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig