Geen alleenrecht op biernaam
Foto: rr
Het Europees Hof van Justitie heeft donderdag opnieuw een oordeel geveld over het gebruik van de biernaam "Budweiser", dit keer in het Verenigd Koninkrijk.

In het jongste arrest -het zoveelste op rij- besluiten de rechters in Luxemburg dat zowel het Amerikaanse Anheuser-Busch als zijn Tsjechische rivaal Budejovicky Budvar hun gerstenat als "Budweiser" aan de man mogen brengen.

Beide brouwers vechten al decennialang een juridische strijd uit over het gebruik van de merknaam binnen de Europese Unie. Beide kregen "Budweiser" in 2000 als trademark toegekend, maar Anheuser-Busch blijft ijveren voor het alleenrecht. De Amerikaanse biergigant diende immers al in 1979 een aanvraag in, terwijl Budvar die stap pas tien jaar later gezet heeft.
Toch weigert het Europees Hof van Justitie in te stemmen met de eisen van Anheuser-Busch. Beide brouwers verkopen "al bijna dertig jaar lang" en "zonder kwade bedoelingen" bier onder de naam Budweiser, argumenteren de rechters.

Bovendien is een alleenrecht volgens hen ook nergens voor nodig. "Hoewel de namen identiek zijn (...) zijn de consumenten zich terdege bewust van de verschillen tussen de bieren van Budvar en die van Anheuser-Busch, aangezien hun smaak, prijzen en uiterlijk altijd al verschillend geweest zijn."

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig