Onderhandelaars keuren akkoord over Brussel goed
Foto: Photo News
De acht onderhandelende partijen hebben het ontwerpakkoord over Brussel goedgekeurd. Vandaag buigen ze zich nog samen met formateur Elio Di Rupo (PS) over de financieringswet en de overdracht van bevoegdheden.

Vanmorgen lichtte de werkgroep over de vereenvoudiging van het Brusselse bestuur zijn akkoord toe aan de onderhandelaars. Dat dossier is een onderdeel van de communautaire onderhandelingen en is nu door de onderhandelaars goedgekeurd.

Het akkoord voorziet onder meer in het invoeren van een gewestelijk veiligheidsplan, een gewestelijk mobiliteitsplan en de gewestelijke vergunning van grote stedenbouwkundige projecten.

Gezien de consensus tussen de Brusselse vertegenwoordigers van de partijen, was de kans klein dat het ontwerpakkoord nog een struikelblok zou vormen.

De werkgroep over Brussel zal naar verluidt nog voortwerken, bijvoorbeeld over de bestuurstaalregelgeving. Het taalgebruik in Brussel was een van de vier punten die CD&V als ballast omschreef en waarover werd afgesproken ze buiten de onderhandelingen te houden.

Gesprekken verlopen moeizaam

Naast de financieringswet bespreken de onderhandelaars vandaag ook de overdracht van bevoegdheden en de fiscale autonomie. Die gesprekken zouden niet van een leien dakje verlopen. Wellicht wordt er vandaag geen akkoord meer gesloten.

Donderdag gaan de onderhandelaars sowieso door tot het einde, want vrijdag ontmoet formateur Di Rupo de ontslagnemend premier Leterme. Hij moet dan aan Leterme melden of die de begroting van 2012 nog moet opstellen.

Volgens vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD) is er geen weg terug. Hij hoopt tegen de start van het parlementaire jaar een nieuwe regering te hebben.