De onderzoeksrechter in Dendermonde heeft een 40-jarige vrouw uit Erembodegem aangehouden omdat ze een vals Facebook-profiel aanmaakte op naam van een advocaat uit Aalst. De vrouw probeerde anoniem te blijven door vanuit een internetcafé te werken, maar werd opgespoord door de Computer Crime Unit van de federale gerechtelijke politie.

Het ging om een vals profiel van advocaat Bart De Maeseneir uit Aalst. Via het profiel werden er beledigende opmerkingen gemaakt over professionele relaties en werd er zelfs zogezegd juridisch advies verstrekt aan cliënten.

'De laatste weken werd de advocaat meer en meer aangesproken door nietsvermoedende collega's en cliënten over de inhoud van dit profiel', zegt het parket. 'Tijdens het onderzoek werd het profiel met medewerking van Facebook overigens verwijderd, maar kort hierna werd een nieuw profiel van slachtoffer aangemaakt door verdachten.'

Onderzoek door de Computer Crime Unit van de federale gerechtelijke politie van Dendermonde leidde tot de identificatie, lokalisatie en arrestatie van de vrouw en haar man. 'Zo kon de vrouw maandag na gedreven internetrecherche worden gevat terwijl ze vanuit een internetcafé in Aalst een laatste grove opmerking postte op het profiel', zegt parketwoordvoerder Antoon Schotsaert.

Ex-cliënte

Het valse profiel bleek rijkelijk te zijn gedocumenteerd, waaronder de namen en foto's van de kinderen van het slachtoffer, dewelke van op een andere website werden geplukt.

De vrouw is een ex-cliënte van de advocaat. Ze bekende de feiten en wees haar man aan als mededader. Die ontkent en werd vrijgelaten onder strikte voorwaarden. Ze worden beiden verdacht van valsheid in informatica en riskeren een gevangenisstraf van vijf jaar.