Baas Al-Jazeera stapt op om banden met VS
Foto: epa
De baas van de nieuwszender Al-Jazeera, Wadah Khanfar, is na acht jaar opgestapt. Het vertrek volgt op de publicatie van documenten door Wikileaks. Daaruit bleek dat Khanfar de berichtgeving op Al-Jazeera bijstuurde op verzoek van de Verenigde Staten.

Khanfar zou informatie van de website van Al-Jazeera hebben verwijderd en beloofd hebben bepaalde onderwerpen minder kritisch te maken. Hij zou constant in contact hebben gestaan met de militaire inlichtingendiensten van de Verenigde Staten.

In een gelekt document van de Amerikaanse ambassade in Qatar staat dat hij enkele foto's bij een artikel over het Amerikaanse militaire optreden in Irak van de website haalde.

Khanfar zou volgens de zender al in juli hebben aangegeven dat hij wilde vertrekken. Een maand geleden werd een vervanger gevonden. Dat moest een soepele overgang verzekeren. Het Wikileaks-document werd in de verklaring van de zender niet genoemd.

Vernieuwing

De opgestapte chef zei zelf dat zijn ontslag te maken had met de noodzaak van vernieuwing en verandering bij het nieuwsstation. Geconfronteerd met het verband dat wordt gelegd tussen de gelekte documenten en zijn vertrek zei hij dat hij had moeten lachen om alle geruchten over waarom hij zou zijn teruggetreden.

Voordat hij werd aangesteld als algemeen directeur werkte Khanfar als verslaggever en hoofd van het kantoor van Al-Jazeera in Irak.