Eerste veroordeling voor aanmaken vals Facebook-profiel
Foto: Elmer van der Marel/Hollandse Ho
De Gentse correctionele rechtbank heeft een vrouw uit Kortemark veroordeeld tot zeven maanden celstraf met uitstel en een geldboete van 550 euro. Ze had een vals Facebook-profiel van haar ex-baas aangemaakt om hem van overspel te beschuldigen. Haar man stond ook terecht maar werd vrijgesproken. Enkele andere valse Facebook-profielen die daarbij moesten helpen, staan nog online.

De beklaagden waren een 38-jarige vrouw en een 38-jarige man uit Kortemark. Ze creëerden vorig jaar een profiel op naam van de voormalige werkgever van de vrouw, een 36-jarige bedrijfsleider uit Maldegem. Ze postten daarna verschillende valse berichtjes waaruit moest blijken dat de bedrijfsleider overspel pleegde.

De feiten vonden plaats tussen juni en december van vorig jaar, en stopten pas na een onderzoek naar de IP-adressen en een huiszoeking bij het koppel. Het openbaar ministerie had zes maanden celstraf met uitstel gevraagd, maar de rechter legde de vrouw zeven maanden cel met uitstel op. Haar partner werd vrijgesproken. Volgens zijn advocaat is hij een IT-specialist maar had hij niets met het valse profiel te maken.

'Sociaalnetwerksites dienen beschermd te worden tegen gebruikers die valse profielen aanmaken en bestaande identiteiten overnemen, dit met het uitsluitend oogmerk om andere personen zoveel mogelijk schade te berokkenen en dit zowel op professioneel als op privévlak. De zeer oprechte spijt van de eerste beklaagde en haar enorm schuldbesef zijn lovenswaardig, maar zijn op zich niet meer dan normaal', oordeelde de rechter.

'Zeer uitzonderlijk'

Het ging voor zover bekend om het eerste Belgische strafproces voor het aanmaken van een vals profiel op de sociale netwerksite Facebook. Omdat er geen specifieke wetgeving is rond de materie, werden de verdachten gedagvaard voor vijf verschillende tenlasteleggingen, gaande van valsheid in informatica tot belaging en valse naamdracht.
De vrouw pleitte schuldig aan alle tenlasteleggingen, maar had de gunst van de opschorting gevraagd.

'Mijn cliënte heeft zeven maanden cel met uitstel gekregen, een zwaardere straf dan gevorderd door het openbaar ministerie', zegt haar advocaat Jan Leysen. 'De zaak is inderdaad zeer uitzonderlijk, maar de rechter heeft hier getoond dat er een wettelijk arsenaal is om zulke valse profielen te bestrijden.'

5.000 euro schadevergoeding

De vrouw legde bekentenissen af en betaalde al 5.000 euro schadevergoeding aan het slachtoffer. De rechter geeft met de zwaardere straf dan gevorderd echter 'een krachtig maatschappelijk signaal', zegt persrechter Mieke Dossche. 'De rechter stelde dat de vrouw zich niet enkel voordeed als het slachtoffer door gebruik van zijn foto en gezinssituatie, maar in wezen zijn volledige identiteit en professionele situatie overnam.'

De vrouw heeft nog niet beslist of ze in beroep gaat tegen het vonnis.

Valse profielen nog online

Uit het vonnis van de Gentse correctionele rechtbank blijkt dat de verdachte ook nog andere profielen aanmaakte. 'De account telde een zogenaamde 'vriend', een zekere Daisy Seuil (de burgerlijke partij volkomen onbekend, red.) die pikante berichten voor de burgerlijke partij had nagelaten om te laten uitschijnen dat hij een buitenechtelijke relatie met haar heeft', stelde de rechtbank.

Het fictieve profiel van Daisy Seuil staat nog altijd online. Zo postte Daisy op 15 juni 2010: 'In love with my (slachtoffer, red.) Bisou cherie! C' était de nouveau GRAUW cet midi.'

Een ander verzonnen persoon, Jeremy Boel, leeft ook nog altijd verder op Facebook. '(Slachtoffer), merci om ons leven om zeep te helpen', postte Boel op 3 augustus 2010.

De man is zogezegd getrouwd en liet op de Facebook-pagina van het bedrijf van het slachtoffer achter: '(slachtoffer), kom je het uitleggen aan mijn zoontje wat je met zijn mama doet?'