Het assisenproces tegen seriemoordenaar Ronald Janssen (40) uit Loksbergen is deze voormiddag gestart met de selectie van twaalf juryleden uit 120 kandidaten. Er werden vijf vrouwen en zeven mannen geselecteerd. Een duidelijk vermagerde Ronald Janssen was aanwezig op de eerste procesdag, maar hij wou niet in beeld gebracht worden. Nadat het al verboden was om beelden te maken van Ronald Janssen, is het nu ook niet toegestaan om de beschuldigde te tekenen.

Voor de start van het proces hadden al tientallen journalisten, fotografen en cameramensen postgevat aan het hof van assisen op het Vrijthof in Tongeren. Vanaf 9.30 uur kwam ook het gros van de 120 kandidaat-juryleden aan in Tongeren. Voor het proces gelden strenge veiligheidsmaatregelen en daarom moet iedereen door een metaaldetector passeren. Dat nam heel wat tijd in beslag.

Ook Ronald Janssen was aanwezig op de eerste procesdag. Hij werd in een politiewagen overgebracht van de gevangenis naar het assisenhof en droeg toen een geblindeerde skibril. Janssen was in het blauw gekleed en is duidelijk vermagerd.

Gsm's en tekenaars

Janssen heeft beloofd dat hij het volledige proces zal bijwonen, maar wil niet in beeld worden gebracht. Een eis die door de voorzitter is ingewilligd. Bij de start van het proces wenkte Janssen zijn advocaat Zvonimir Miskovic, die zich daarop druk maakte over het feit dat er gsm's aanwezig zijn in de assisenzaal en dat drie tekenaars schetsen maakten.

'Ik heb de hele tijd gsm's horen afgaan. Wie garandeert er ons dat met die gsm's geen foto's gemaakt worden. Voor de tekenaars is ook geen toelating gevraagd', zei meester Miskovic. Voorzitter Michel Jordens repliceerde dat de politiemensen, die voor de veiligheid instaan, erop toezien dat de toestellen niet gebruikt worden om beelden te maken. Er wordt rekening gehouden met het feit dat journalisten hun gsm nodig hebben om berichten door te sturen of in contact te staan met de redacties of collega's buiten de assisenzaal.

Tijdens de zitting gaf assisenvoorzitter Jordens geen antwoord op het bezwaar over de tekenaars. Dinsdagnamiddag maakte persrechter Nico Snelders echter bekend dat ook een strikt verbod geldt op het verspreiden van de tekeningen, ook de tekeningen die dinsdagmorgen gemaakt werden. Media die toch nog een tekening van hem verspreiden riskeren een sanctie en dat is de intrekking van de accreditatie van de betrokken journalist.

5 vrouwen en 7 mannen in jury

Op de eerste procesdag werd beslist welke van de 120 uitgelote Limburgers de komende vier weken zullen oordelen over Ronald Janssen. Ze werden een voor een naar voren geroepen, tot er twaalf kandidaten en een aantal reserves geselecteerd waren. Het openbaar ministerie en de advocaat van Janssen hadden elk het recht om zeven kandidaten te wraken, als ze die niet geschikt achten.

Uiteindelijk werden vijf vrouwen en zeven mannen geselecteerd voor de jury. De vijf plaatsvervangers zijn drie mannen en twee vrouwen. Hen wacht de zware taak de komende vier weken het slopende proces bij te wonen en te oordelen over de schuldvraag en de strafmaat van Janssen. De vijf plaatsvervangers mogen enkel de debatten bijwonen en niet actief deelnemen aan de beraadslaging.

Bij het begin van de samenstelling van de jury viel op dat de advocaat van Janssen vooral de vrouwelijke kandidaten wraakte. Na zowat drie kwartier was de jury samengesteld. Janssen draaide geregeld zijn hoofd om de kandidaat-gezworenen die naar voren geroepen werden, aan te kijken.

Brief van familie slachtoffers

Aan de zijde van de burgerlijke partijen waren onder meer de advocaten Jef Vermassen, Pieter Helsen, Geert Jaspaert en Jos Vander Velpen aanwezig. De familieleden en nabestaanden van de slachtoffers Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus waren niet in de zaal aanwezig. In een open brief vroegen zij de media dinsdag om afstand te houden tijdens het proces en hen, hun families en de betrokkenen geen vragen te stellen.

Vrijdag echte start

Na de juryselectie werd de zitting geschorst tot vrijdag 23 september. Dan gaat het proces echt van start. Eerst met de voorlezing van de akte van beschuldiging door het openbaar ministerie en een akte van verdediging door de advocaat van Janssen. Nadien is het aan de voorzitter van het assisenhof om Janssen te ondervragen.