'Aantal passagiersvliegtuigen verdubbelt tegen 2030'
De A380-superjumbo van Airbus Foto: REUTERS
De vloot passagiersvliegtuigen zal tegen 2030 toenemen van 15.000 naar 31.500 toestellen. Dat voorspelt de Franse vliegtuigbouwer Airbus maandag in zijn Global Market Forecast. De Aziatische vliegtuigmaatschappijen zullen in de komende jaren de meeste vliegtuigen aankopen.

Airbus ziet het aantal passagiers de volgende twee decennia met 4,8 procent toenemen. Om die toestroom aan passagiers aan te kunnen, zullen vliegtuigmaatschappijen in 20 jaar tijd 20.000 vliegtuigen aankopen, aldus het vooruitzichtenrapport van 's werelds grootste commerciële vliegtuigbouwer.

De grootste kopers zullen volgens Airbus de Aziatische maatschappijen zijn. Azië, waar de grootste groei wordt voorspeld, zal volgens Airbus tegen 2020 een derde van de nieuwe vliegtuigen beheren. Europa en Noord-Amerika, markten die ook nog zullen groeien, zullen een aandeel van 22 procent vertegenwoordigen.

Airbus ziet in de komende 20 jaar ook geen effect van een eventuele recessie op luchtvaartsector.  Door de stijgende bevolkingsgroei en een hogere welstand in opkomende economieën kan die mogelijjke recessie opgevangen worden. Alleen al in India en China zal het aantal passagiers de komende twintig jaar met  respectievelijk 9,8 en 7,2 procent stijgen.
 


 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in