Racing Genk heeft met ruime 3-0-cijfers de maat genomen van Standard. De Limburgers speelden geen wereldpartij, maar dat moest ook niet om de teleurstellende bezoekers kansloos naar Luik te sturen. Door de overwinning klimt Genk naar een gedeelde vierde plaats, Standard blijft zevende.

Europa in de benen

Zowel Standard als Genk behaalden deze week een Europees succes(je) door een punt uit de brand te slepen tegen Valencia en Hannover. De Europese wedstrijd leek evenwel nog in de kleren te zitten, want het tempo lag allesbehalve hoog in deze topper. Deze wedstrijd was een heruitgave van de titelwedstrijd van vorig jaar, toen Genk de Rouches nipt van de titel konden houden. Het was bovendien al van 2008 geleden dat Standard nog eens kon winnen op het veld van Racing Genk, en ook dit jaar moeten de Luikenaars zonder punten naar huis.

Les Wallons...

De thuisploeg begon het best aan de partij, met als orgelpunt een onterecht afgekeurd doelpunt van Elyanev Barda. De Israëli profiteerde van mistasten bij Standard-doelman Bolat, maar werd om mysterieuze redenen afgevlagd door de assistent-scheidsrechter. De Genk-supporters voelden zich bestolen, en uitten hun frustratie dan maar op een heel ongelukkige manier. Met de dooddoener ‘Et les Wallons, c’est du caca’ probeerden de supporters hun woede te ventileren. Scheidsrechter Nzolo besloot terecht de wedstrijd stil te leggen.

Na een korte pauze kon er weer gevoetbald worden, maar helaas leken de spelers hun motivatie in de kleedkamer vergeten te zijn. De eerste helft werd afgewerkt zonder bezieling. Het enige lichtpuntje was de goal van Barda, die de Genkenaars verdiend op voorsprong bracht. Cyriac stond nog wel aan het kanon bij de bezoekers, maar Köteles pareerde zijn inzet.

Nadson en Vossen beslissen wedstrijd

De tweede helft was van hetzelfde laken een pak. Standard probeerde nog wel de bakens te verzetten, maar slaagde er amper in een volwaardige kans in elkaar te boksen. Wanneer Nadson bij een corner helemaal ongedekt mocht inglijden, was Bolat kansloos. 2-0 en wedstrijd gespeeld. Riga toverde met Mémé Tchité - helemaal uit vorm - nog een konijn uit zijn hoed. De spits was bijna onzichtbaar, tot hij een voorzet van op de rechterflank kreeg. Van op de rand van het strafschopgebied toverde hij een fenomenale omhaal uit zijn schoenen. Zijn poging likte jammerlijk de kruising. Ook Van Damme kwam nog dicht bij de aansluitingstreffer, maar Köteles hield zijn netten schoon.

De tijd tikte verder in het voordeel van Racing Genk. Standard probeerde nog wel, maar was onmachtig. De ingevallen Jelle Vossen maakte de nederlaag van de Rouches nog een tikje zuurder door de 3-0 eindstand onder Bolat te schuiven.

Herbeleef hier de wedstrijd helemaal opnieuw.