DSK erkent 'ongepaste relatie'
Foto: AFP
Het vroegere IMF-hoofd Dominique Strauss-Kahn heeft zondag in een vraaggesprek met het Franse televisiestation TF1 toegegeven een "ongepaste relatie" te hebben gehad met kamermeisje Nafissatou Diallo in New York. Hij heeft een "morele fout" gemaakt waarop hij "niet trots" is.

"Het was een ongepaste relatie. Meer nog, het was een fout", zei Strauss-Kahn, die enkele weken geleden buiten vervolging is gesteld voor seksuele agressie tegenover Diallo in zijn hotelsuite in de Amerikaanse metropool. Die seponering kwam er nadat het parket twijfelde aan de oprechtheid van de zwarte vrouw, die wel nog een burgerrechtelijk proces tegen de Franse politicus voert.

Strauss-Kahn zei in deze zaak niet te zullen onderhandelen. "Het was een morele fout en ik ben niet trots", zei de Fransman op TF1. Hij voegde er aan toe bang en vernederd te zijn geweest.

Strauss-Kahn benadrukte dat er in de affaire Banon "geen geweld" is geweest. Journaliste en schrijfster Banon heeft tegen hem klacht ingediend wegens seksuele agressie. "Verzonnen", aldus de politicus.

De man zei dat hij kandidaat had willen zijn voor het Elysée maar dit "uiteraard niet" zal zijn. "Ik heb mijn afspraak met de Fransen gemist", zei de politicus in zijn eerste publiekelijke verklaringen in Frankrijk over de affaire.

Strauss-Kahn voegde eraan toe dat een overwinning van links "nodig" is voor Frankrijk, maar dat hij zich niet moet mengen in de voorverkiezingen binnen zijn socialistische partij PS.

Hij sloot niet uit in een "val" of "complot" te zijn terechtgekomen.

Eerste interview sinds opschorting procedure

Het gaat om het eerste interview van DSK sinds het proces voor poging tot verkrachting van een kamermeisje werd opgeschort.

De advocaten van het kamermeisje riepen vooraf op tot to the point vragen over het incident. Anders is het voor hen ‘niet meer dan een publieke stunt’ om het blazoen van de vroegere topfiguur van het IMF op te poetsen.

De vorige baas van het Internationaal Monetair Fonds werd zondagavond geïnterviewd door Claire Chazal, een goede vriendin van de vrouw van DSK. Chazal staat echter niet bekend staat om haar agressieve interviewtactieken. Bovendien was DSK uitermate goed voorbereid.

De 62-jarige Strauss-Kahn legde zijn functie als IMF-baas neer in mei na zijn arrestatie op verdenking van poging tot verkrachting van Nafissatou Diallo, kamermeisje in het Sofitel hotel in Manhatten.

In augustus werden de aanklachten geseponeerd na twijfels over de betrouwbaarheid van de getuigenis van het kamermeisje. Momenteel voert zij een burgerlijke rechtzaak tegen DSK.