Lieten voorziet 1 miljoen euro voor betere en vroegere detectie van dementie
Ingrid Lieten Foto: BELGA
Vlaams minister van Overheidsinvesteringen Ingrid Lieten (SP.A) investeert 1 miljoen euro in internationaal onderzoek naar mensen die al op jonge leeftijd getroffen worden door dementie. Het geld gaat naar een onderzoeksproject onder leiding van professor Christine Van Broeckhoven van de Universiteit Antwerpen. Dat heeft minister Lieten zondag bekendgemaakt op het Alzheimer Colloquium in Groot Bijgaarden.

Een van de ziektes die sterk toeneemt vanaf 65 is dementie en de ziekte van Alzheimer in het bijzonder. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn hersenziektes verantwoordelijk voor liefst 35 procent van alle ziektes in Europa. Een uitgebreide studie toonde aan dat in 2004 bijna 3 miljoen Belgen geconfronteerd werden met een hersenziekte.

Om het wetenschappelijk onderzoek naar hersenziektes te ondersteunen, voorziet minister Lieten 1 miljoen euro voor een onderzoeksproject van professor Van Broeckhoven. Dat project legt zich toe op frontaalkwabdementie, een subtype van dementie die vaak jongere mensen tussen 40 en 60 treft. Bij ons zouden zo'n 10.000 mensen deze specifieke vorm van dementie hebben.

Doel van het onderzoek is om dementie beter en vroeger te kunnen opsporen en om te komen tot een betere voorspelling van het ziekteverloop. Het onderzoek wil ook bijdragen tot een betere behandeling van de ziekte.