Aanslag op tekenaar van omstreden Mohammed-cartoons verijdeld
Foto: reuters
De Noorse politie heeft dinsdag een persoon opgepakt die een aanslag beraamde op de Deense cartoonist Kurt Westergaard, de tekenaar van de bekende en omstreden Mohammed-cartoons. Dat schrijft de Noorse krant Dagbladet zaterdag.

Volgens de krant beschikte de Noorse inlichtingendienst over informatie waaruit bleek dat de verdachte, een dertiger, plannen had om Westergaard met automatische wapens en explosieven om het leven te brengen. De aanslag zou plaatsvinden op een boekvoorstelling van Westergaard in het Noorse Oslo.

De 76-jarige Westergaard zou die boekvoorstelling normaal gezien afgelopen week bijwonen, maar keerde maandag vervroegd terug naar huis. Hartklachten werden toen als reden opgegeven, maar nu blijkt dat Westergaard door de veiligheidsdiensten was gevraagd Oslo te verlaten uit vrees voor een aanslag.

Westergaard haalde zich de woede van veel moslims op de hals met een spotprent waarop hij de profeet Mohammed afbeeldde met een bom in zijn tulband. De tekening verscheen in 2005 in de Deense krant Jyllands-Posten en leidde tot een storm van protest in de islamitische wereld.

Vorig jaar werd hij in zijn eigen huis aangevallen door een Deens-Somalische moslimextremist. Die werd later veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf.