FOTOSPECIAL. 2.000 mensen betogen in Tihange tegen kernenergie
Foto: Photo News
Zo'n tweeduizend betogers verzamelden in Hoei (in de provincie Luik) om te protesteren tegen het gebruik van kernenergie. Ze stapten daarna samen naar de kerncentrale van Tihange. Die moet in theorie over vier jaar gesloten worden, maar de betogers vrezen dat de regering zal beslissen om de centrales langer open te houden.

Nochtans heeft de kernramp in het Japanse Fukushima, in Tsjernobyl en Three Mile Island volgens de betogers de grote onveiligheid van nucleaire centrales aangetoond en moeten die dus overal gesloten worden. 'Kernenergie is gevaarlijk, vervuilend en extreem duur', legt een vertegenwoordiger van de organisatie Nucléaire Stop uit. De manifestanten vragen de onmiddellijke sluiting van alle oude kerncentrales en een versnelde sluiting van de andere.

De manifestatie werd georganiseerd door verschillende binnen- en buitenlandse organisaties. Zo stapte er ook een grote delegatie van de Duitse Groenen mee in de optocht, omdat ze vrezen dat bij een ramp in Tihange er gevolgen zouden zijn tot over de Duitse grens.

De wet op de kernuitstap uit 2003 zei dat de drie oudste en meest onveilige kerncentrales, Doel 1 en 2 en Tihange 1 tegen 2015 zouden worden gesloten. De andere centrales zouden tegen 2025 sluiten. Om de sluiting van de kerncentrales te compenseren wordt een plan gemaakt om meer hernieuwbare energie te produceren.