De kogel is door de kerk: 'Rundskop' wordt de Belgische inzending voor de 84ste Oscaruitreiking. De beslissing had dit jaar heel wat voeten in de aarde, omdat ook 'Hasta la vista' en 'Le gamin au vélo' hoge ogen gooiden in het buitenland.

Rundskop is een film van Michael R. Roskam, met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol. De film gaat over een jonge veeboer die in de hormonenmaffia terechtkomt. Begin deze maand kaapte Rundskop zes prijzen weg op het Filmfestival van Oostende. Eerder ging de film ook met onderscheidingen lopen in Frankrijk, Canada en Kroatië.

Toch was het geen evidentie om Rundskop te selecteren als Belgische inzending voor de Oscars. Zo werd ook Le gamin au vélo van de broers Luc en Jean-Pierre Dardenne in overweging genomen. Met de Grote Prijs op het fimfestival van Cannes haalde deze productie de belangrijkste prijs binnen van alle Belgische films die dit jaar bekroond werden.

En dan was er ook Hasta la vista, de film over drie vrienden met een handicap die in Spanje hun maagdelijkheid willen verliezen. De film draait sinds deze week in de Belgische bioscopen. Het werk van Geoffrey Enthoven werd vorige maand de grote winnaar van het Filmfestival van Montréal en kan op de interesse rekenen van onder meer Brad Pitt, die een remake zou overwegen.  

Uiteindelijk is het dus toch Rundskop dat mag meedingen naar het meest begeerde filmbeeldje, zo besliste het bevoegde comité met vijf Nederlandstalige en vijf Franstalige leden. De rijzende ster van Matthias Schoenaerts (binnenkort te zien in de Amerikaanse remake van Loft en nadien in de hoofdrol in een Franse film met Oscarwinnares Marion Cotillard) en het feit dat Tête de boeuf ook populair is in Franstalig België zullen de beslissing ongetwijfeld beïnvloed hebben. 

De genomineerden voor de Oscars worden bekendgemaakt op 24 januari 2012. De uitreiking vindt plaats op 26 februari. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in