Leterme officieel benoemd bij de Oeso
Angel Gurria (L), secretaris-generaal van de Oeso, met ontslagnemend premier Yves Leterme tijdens een ontmoeting in juli Foto: BELGA
Ontslagnemend premier Yves Leterme is vrijdag benoemd tot adjunct-secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Hij neemt die functie ten laatste eind dit jaar op. Tot dan blijft hij de regering van lopende zaken leiden.

Leterme was door Oeso-secretaris-generaal José Ángel Gurría als enige voorgedragen voor de functie. De benoeming is dus geen verrassing. Het nieuws van zijn overstap maakte de premier dinsdagavond al bekend. 

Bij de Oeso bespreken en coördineren de 34 meest welvarende landen hun sociaal en economisch beleid. Als adjunct-secretaris-generaal zal Leterme verantwoordelijk zijn voor sociaal beleid, onderwijs, gezondheid, werkgelegenheid, kmo’s en regionale ontwikkeling. Zijn mandaat loopt twee jaar en kan verlengd worden. 

'Ik ben verheugd Mr. Leterme te verwelkomen bij de Oeso', zegt secretaris-generaal Ángel Gurría. 'Zijn vaardigheden en ervaring zullen van groot belang zijn in de hulp die we bieden aan onze regeringen en burgers om de uitdagingen in deze moeilijke tijden aan te kunnen.'

Leterme volgt de Nederlander Aart de Geus op. Hij zal geflankeerd worden door drie andere adjunct-secretarissen-generaal.

Mocht er nog geen nieuwe regering zijn tegen eind dit jaar, dan zal Leterme op zijn beurt opgevolgd moeten worden als premier van de regering van lopende zaken. Wie die taak op zich moet nemen, is nu niet te zeggen. De eerste vicepremier, Didier Reynders, is de eerste in lijn, maar de koning kan ook iemand anders aanduiden.